Logo
Menu 

Η Πρόληψη του Καρκίνου Τρώγοντας Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι με καταγωγή από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ανήκει στην ίδια οικογένεια λαχανικών με το λάχανο και το μπρόκολο.

Κουνουπίδι … Σύμμαχος στη Μάχη του Καρκίνου

Καλλιεργείται κυρίως στις περιοχές της Μεσογείου, και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ατλαντικού ωκεανού για την ανθοκεφαλή του. Στην Ελλάδα το κουνουπίδι καλλιεργείται τη χειμερινή περίοδο κυρίως στην Εύβοια , στην Αττική , στη Μεσσηνία , στη Κέρκυρα και στην Αρκαδία.

Ποσοστά περιεκτικότητας σε θρεπτικά στοιχεία:

Είναι πλούσιο σε νερό, βιταμίνη C και Α, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Προτιμάτε ιδιαίτερα σε διαιτητικά προγράμματα ως ενδιάμεσο σνακ και έχει πολύ λίγες θερμίδες, περίπου 23 kcal στα 100 gr.

 Πίνακας 1:
Κουνουπίδι … Σύμμαχος στη Μάχη του ΚαρκίνουΟφέλη για την υγεία:

Την τελευταία δεκαετία, το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων. Ουσιαστικά αποτελεί το λουλούδι του ομώνυμου φυτού και είναι γνωστό πως λόγω των βιταμινών που περιέχει, βοηθάει στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου.

Τα συστατικά που περιέχει, θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Είναι ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή θέλουν να κάνουν δίαιτα, καθώς προσφέρει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών. Είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ωμό ή ελαφρώς βρασμένο, ωστέ να μην καταστρέφεται η βιταμίνη C που περιέχει.

Επίσης, το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε γλυκοζιδάσης, μία ουσία η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία οι οποία αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή μας. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, ένα συστατικό του κουνουπιδιού, η ουσία DIM, έχει πολλαπλά κατασταλτική δράση στον καρκίνο του μαστού. Ενώ τα κύτταρα αναπτύσσονται, η DIM μπορεί να επιδράσει στον οργανισμό αποτρέποντας τα κακοήθη κύτταρα, τα οποία προέρχονται από διαίρεση και πολλαπλασιασμό, και παρεμποδίζοντας την εξάπλωση του καρκίνου. Παρόμοια δράση έχει και η ουσία ινδόλη-3-καρβινόλη, η οποία αλληλεπιδρά με την βιταμίνη C και αναστέλλει ορισμένα ένζυμα που προκαλούν μετάλλαξη και προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Τέλος, το κουνουπίδι είναι μια πολύ καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στη μείωση της LDL-χοληστερόληςκαι είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους επιδιώκουν να αδυνατίσουν.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης:

Το κουνουπίδι καλλιεργείται στην περιοχή της Μεσογείου εδώ και 2.000 χρόνια. Τον 16ο αιώνα ξεκίνησε να καλλιεργείται στη Δυτική Ευρώπη και τον 20ό αιώνα ξεκίνησε να καλλιεργείται στις ΗΠΑ. Στις μέρες, μας η καλλιέργειά του καλύπτει περίπου 30,000 στρέμματα με παραγωγή πάνω από 36,000 τόνους ετησίως και περισσότερο γνωστό είναι το άσπρο κουνουπίδι, αλλά μπορείτε να βρείτε και κόκκινη ποικιλία.

Προτεινόμενος τρόπος συντήρησης:

Η σύσταση του κουνουπιδιού φαίνεται στον πίνακα 1 και η θρεπτικότητά του επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες κατά την ανάπτυξή του και μετά τη συγκόμιδή. Για παράδειγμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C επηρεάζεται ανάλογα την ποικιλία, την ωριμότητα, την έκθεση στον ήλιο, την θερμοκρασία διατήρησης καθώς και από τη μέθοδο χειρισμού και μεταφοράς. Για να καταλάβουμε  αν το κουνουπίδι  είναι φρέσκο, πρέπει να είναι λευκό, χωρίς μαύρες κηλίδες και αρκετά βαρύ για τον όγκο του. Τα φύλλα που το σκεπάζουν χρησιμεύουν μόνο για να προστατεύουν το λουλούδι από τον ήλιο. Στη μαγειρική είναι προτιμότερο να τα αφαιρέσετε.

Στο ψυγείο διατηρείται καλά αποθηκευμένο και προστατευμένο από την υγρασία για αρκετές μέρες. Στην αγορά μπορείτε να βρείτε κουνουπίδι τουρσί ή κατεψυγμένο. Το κακό σε αυτή τη περίπτωση είναι πως μεγάλο μέρος της γεύσης του και των θρεπτικών συστατικών του χάνεται. Κυρίως της βιταμίνης C που είναι εξαιρετικά ευαίσθητη.

Προτεινόμενος τρόπος μαγειρέματος:

Αρχικά, ξεπλύνετέ το καλά με νερό και ξεχωρίστε τα κεφάλια μεταξύ τους πριν το μαγειρέψετε. Σερβίρετε ωμό, βραστό, στον ατμό, στο ξύδι (τουρσί), σοταρισμένο ή ψημένο στο φούρνο. Ωμό ταιριάζει με διάφορα ντίπ στις ποικιλίες λαχανικών ή σε σαλάτα, ενώ διατηρεί όλα του τα συστατικά. Για τη σαλάτα μπορείτε πρώτα να το βυθίσετε σε καυτό νερό για 10 δευτερόλεπτα και αμέσως μετά σε παγωμένο. Το στραγγίζετε καλά και είναι έτοιμο.

Γενικά, το βρασμένο κουνουπίδι χάνει μέχρι και το 66% των συστατικών του ενώ σε χύτρα πίεσης μόνον το 47%. Μόνον σε ατμό το κουνουπίδι χάνει τις λιγότερες από τις ωφέλιμες ουσίες του. Επομένως θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμά του, αφού η υψηλή θερμοκρασία καταστρέφει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του. Το μαγείρεμά του σε φούρνους μικροκυμάτων πρέπει να αποφεύγεται αφού καταστρέφει το 74-87%, από τα χρήσιμα συστατικά του. Συνήθως τρώγεται με την προσθήκη λεμονιού ή/και ελαιολάδου, είτε με την προσθήκη ντομάτας, κρεμμυδιού και μπαχαρικών, όπως γαρύφαλλου.

Το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, αλλά όταν το βράζετε αφήνει πολύ έντονη και όχι πολύ ευχάριστη οσμή, σε όλο το σπίτι. Για να αποφύγετε τη μυρωδιά, βάλτε μέσα στο νερό που βράζει το κουνουπίδι, μια φέτα ψωμί ή ένα λεμόνι ή ένα κρεμμύδι ή βρέξτε ένα βαμβάκι με ξίδι και να το τοποθετήσετε πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας. Η μυρωδιά θα εξαφανιστεί!

Print Friendly, PDF & Email