Logo
Menu 

Δίαιτες Εξπρές και οι Κίνδυνοι που Κρύβουν

Οι κίνδυνοι που έχουν για την υγεία του οργανισμού οι δίαιτες – εξπρές:

Μετά την ξένοιαστη περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών εκτός από το αίσθημα της χαλάρωσης, της ανανέωσης και το μπρούτζινο χρώμα του δέρματος που αποκτήσατε, πήρατε πιθανόν και μερικά κιλά επιπλέον. Η ιδέα για γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους, φαντάζει δελεαστικά ως η μοναδική λύση για να μειώσετε την ένδειξη στη ζυγαριά σας. Αυτή όμως η απότομη και βιαστική επιλογή ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία σας.
Δίαιτες Εξπρές

Πιο συγκεκριμένα:

α. Ο οργανισμός χρειάζεται, καθημερινά, να καλύψει συγκεκριμένα ποσοστά σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία τα οποία μια γρήγορη και στερητική δίαιτα δεν τα εξασφαλίζει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία διαθρεπτικών ελλείψεων και ανισορροπία στην κυτταρική λειτουργία. Πιθανή βλάβη στα νεφρά, στο ήπαρ, καρδιαγγειακές διαταραχές, δυσλιπιδαιμίες, τριχόπτωση, έλλειψη σε σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνες καθώς και ατονία, ζάλη και κατάθλιψη είναι μερικές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

β. Η ξαφνική αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς που δημιουργεί μια δίαιτα-εξπρές λειτουργεί απορρυθμιστικά για τον οργανισμό και διαταράσσει το μεταβολισμό.  Επακόλουθα, ο οργανισμός εισέρχεται σε κατάσταση στρες, στέρησης, και ασιτίας, μειώνοντας το βασικό μεταβολισμό. Το βάρος που χάνεται αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από νερό και μυϊκό ιστό και λιγότερο από λιπώδη ιστό (που είναι και το επιθυμητό). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρήγορη απώλεια βάρους (όχι λίπους) βραχυπρόθεσμα αλλά και σε πιθανή επαναπρόσληψη βάρους (σε λίπος αυτή τη φορά!) μακροπρόθεσμα. Η αλλαγή στη σύσταση του σώματος που προκύπτει από τις δίαιτες-εξπρές και τη γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους είναι εις βάρος του οργανισμού εφόσον στο τέλος θα αυξηθούν τα ποσοστά λίπους που είχε αρχικά (φαινόμενο γιο-γιο).

Πρέπει να θυμάστε ότι όσο πιο γρήγορα χάσετε βάρος με μη ισορροπημένη διατροφή δυστυχώς τόσο ποιο γρήγορα θα το επαναπροσλάβετε. Η λύση βρίσκεται στην υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς και τη σταδιακή μείωση του σωματικού βάρους (2-3 κιλά/μήνα). Οι πειραματισμοί και οι δοκιμές σε διατροφικά ζητήματα που άπτονται άμεσα της σωματικής υγείας είναι πραγματικά επικίνδυνοι και επιζήμιοι για τον οργανισμό και καλό είναι να αποφεύγονται.

Ποιος είναι ο ιδανικότερος τρόπος – συμβουλές για να χάσετε τα περιττά κιλά που πήρατε το καλοκαίρι.

α. Επανερχόσαστε στη διατροφική συμπεριφορά (προ διακοπών) ξεκινώντας την ημέρα σας με ένα μεγάλο θρεπτικό πρωινό, που περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή γαλακτοκομικά-γάλα, τυρί γιαούρτι, δημητριακά- φρυγανιές, φρούτα κ.α. Συνεχίζετε με ενδιάμεσα θρεπτικά σνακ στο δεκατιανό και έπειτα σαν απογευματινό. Το μεσημεριανό καλό είναι να αποτελεί το κυρίως γεύμα και σε αυτό να καταναλώνετε το μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών ημερήσιων θερμίδων (50%) ενώ το βραδινό να κατέχει το ποσοστό του 30%.

β. Αποφύγετε την κατανάλωση γλυκών και αλκοόλ, τα οποία προσφέρουν πολλές θερμίδες και μικρή θρεπτική αξία.

γ. Επαναφέρετε τη γυμναστική και τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα σας. Καθημερινή ήπια σωματική δραστηριότητα με χρονική διάρκεια 30 λεπτών είναι ιδανική για τον οργανισμό, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και βοηθούν σημαντικά στην ομαλή μείωση του σωματικού βάρους.

δ. Απευθυνθείτε σε επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο για πιο έγκυρη, συστηματική και αποτελεσματική προσέγγιση στην προσπάθεια απώλειας σωματικού βάρους.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Α. ΒΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ  M.Med.Sc.

ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

 

 

Print Friendly, PDF & Email