Logo
Menu 

Μοναχοπαίδι… Ψυχολογία και Ανάπτυξη

Μοναχοπαίδι… Ψυχολογία και Ανάπτυξη. Στις μέρες μας, όπου η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» για τα καλά την ελληνική οικογένεια πολλά ζευγάρια αποφασίζουν να σταματήσουν στο ένα παιδί.

 

Μοναχοπαίδι… τι να Προσέξετε

Έτσι οι οικογένειες με μοναχοπαίδια όλο και αυξάνονται. Βέβαια κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ακόμα και αν είναι μοναχοπαίδια  ή όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ίδια αλλά ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία στη προσωπικότητα τους που τα χαρακτηρίζουν.

 Δεν μοιράζεται τίποτα

Καλώς ή κακώς, ένα μοναχοπαίδι είναι το κέντρο της προσοχής και είναι λογικό να το απολαμβάνει. Δεν θα ζηλέψει ούτε θα νιώσει παραγκωνισμένο. Δε θα νιώσει ότι στερείται την αγάπη των γονιών του, γιατί αυτή, ούτως ή άλλως δε μοιράζεται σε άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό συνεπάγεται στο ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να μοιραστεί τα πράγματα και τα συναισθήματα του και να νιώσει ότι υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος του που είναι υποχρεωμένο να «υπομένει». Η κοινωνικοποίηση ενός τέτοιου παιδιού είναι εξαιρετικά περίπλοκη και είναι κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;

Το μοναχοπαίδι είναι πιο σοβαρό λόγω της αποκλειστικής συναναστροφής του με ενήλικες και μπορεί και εκφράζεται πιο σωστά και συνειδητοποιημένα από ότι άλλα παιδιά της ηλικίας του. Τα  ερεθίσματα που δέχεται κάνουν τη σκέψη του να ωριμάζει και να μπορεί να επικοινωνεί με τους ενήλικες με άνεση. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό, γιατί το παιδί αναπτύσσει το αίσθημα της μοναξιάς και της ανασφάλειας. Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει αδέλφια ώστε να στηρίζει το ένα το άλλο με αποτέλεσμα να νιώθει κατώτερο σε σχέση με τους μεγάλους. Ένα παιδί είναι απαραίτητο να βρίσκεται με παιδιά της ηλικίας του. Είναι πολύ σημαντικό και για τη μετέπειτα εξέλιξη του να ζήσει κάθε στιγμή της ηλικίας του, στην ώρα του και να είναι ξέγνοιαστο. Πρέπει η συμπεριφορά του να συμβαδίζει με την ηλικία του και για αυτό είναι απαραίτητη η σωστή καθοδήγηση από τους γονείς.

Όχι στην υπερπροστατευτικότητα

Η σωστή καθοδήγηση δεν συνιστά υπερπροστατευτικότητα. Η υπερπροστατευτικότητα δημιουργεί προβλήματα σε όλα τα παιδιά. Εμποδίζει τα παιδιά να αναπτυχθούν διανοητικά και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκουμε. Τα παιδιά από τη πλευρά τους, εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τους γονείς τους και μαθαίνουν να είναι ευθυνόφοβα και να μην παίρνουν πρωτοβουλίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν εμπιστοσύνη στις δικές τους δυνάμεις και να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για το τι θα συναντήσουν στον έξω κόσμο.

Το μοναχοπαίδι και οι παρέες του

Τα μοναχοπαίδια συνήθως έχουν μεγάλες παρέες με παιδιά της ηλικίας τους και πληγώνονται εύκολα όταν δεν τα αποδέχονται. Κλείνονται εύκολα στο εαυτό τους και εκεί η οικογένεια πρέπει να τα βοηθήσει για τη σωστή κοινωνικοποίηση τους. Οι παρέες είναι πολύ σημαντικές για ένα μοναχοπαίδι, αυτό διότι οι φίλοι του είναι τα «αδέλφια» που ποτέ δεν είχε. Μέσα από τις παρέες του θα μάθει να συνεργάζεται και να μοιράζεται πράγματα και να λειτουργεί μέσα στα πλαίσια μιας ομάδας το οποίο θα το βοηθήσει στη σωστή εξέλιξη του.

Μοναχοπαίδι και εκπαίδευση

Με κάποιες εξαιρέσεις, τα μοναχοπαίδια λόγω της συναναστροφής τους με μεγαλύτερα άτομα από αυτά, ωριμάζουν πιο γρήγορα και είναι ικανά ώστε να αναλάβουν ευθύνες. Έτσι στο σχολείο είναι συνήθως οι καλύτεροι μαθητές, είναι επιμελή και κατά κανόνα συνεπή στις υποχρεώσεις τους.

Οδηγίες για γονείς με μοναχοπαίδια

Οδηγίες για τη σωστή ανατροφή του μοναχοπαίδι σας.:

Τι να επιδιώκετε:

– Κάθε παιδί έχει τη ανάγκη να συναναστρέφεται με άλλα παιδιά και να ζήσει τη παιδική του ηλικία. Επιδιώξτε τη επαφή του με συνομίληκους του που θα το βοηθήσει να γεμίσει εμπειρίες και να νιώσει ότι ανήκει κάπου.

– Η ένταξη του σε μια ομάδα προσχολικής αγωγής, θα εκτοξεύσει τη δημιουργικότητα αλλά και την κοινωνικότητα του.

– Αφήστε το να σταθεί στα πόδια του και να παίρνει πρωτοβουλίες που θα το μάθει να συνεργάζεται και να λειτουργεί ομαδικά.

– Να το ενθαρρύνεται και να είστε δίπλα του σε κάθε του εγχείρημα ώστε να έχει αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Να νιώθει περήφανο για τον εαυτό του και ικανό να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις.

Τι να αποφεύγετε:

– Να μεγαλώνει το παιδί σας μέσα σε περιβάλλον αποκλειστικά με μεγάλους.

– Να του κάνετε όλα τα χατίρια και να μην υπάρχει μέτρο στα υλικά αγαθά.

– Να μην το αφήνετε να σταθεί στα πόδια του και να το πνίγετε με την υπερπροστατευτικότητα σας.

– Να το φορτώνετε με τις δικές σας επιθυμίες και να ξεχνάτε τα δικά του όνειρα και φιλοδοξίες.

 


Print Friendly, PDF & Email