Logo
Menu 

Διαφωνίες Ανάμεσα στη Μαμά και το Μπαμπά

Όταν τα ζευγάρια αποκτούν παιδί διαταράσσεται η ισορροπία ανάμεσα τους. Γιατί, τώρα πια δεν έχουν να κάνουν μόνο με ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά αυτούς τους δυο αλλά, ο ερχομός ενός παιδιού στο σπίτι, κλίνει τη ζυγαριά προς το μέρος του.
Πρέπει η Μαμά & ο Μπαμπάς να Έχουν τη Ίδια Γνώμη;
Τα ζευγάρια πρέπει να φροντίσουν για τη σωστή σωματική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού τους. Ενός παιδιού που εξαρτάται απόλυτα από αυτούς και πολλές φορές νιώθουν πίεση, διότι, τα λάθη και οι συνέπειες τους δεν θα έχουν παραλήπτες τους ίδιους, αλλά το ίδιο τους το παιδί. Πάνω σε αυτές τις βάσεις τα ζευγάρια λογικό είναι να διαφωνούν. Κάθε αρχή είναι δύσκολη και σιγά σιγά πρέπει να εξοικειωθούν με το νέο ρόλο που πρέπει να «παίξουν». Και όπως κάθε αρχάριος δεν μπορούμε να τα ξέρουμε όλα. Εκεί λοιπόν, είναι που δημιουργούνται εντάσεις. Πόσο σημαντικό είναι όμως για το παιδί, ο μπαμπάς και η μαμά να έχουν την ιδία γνώμη. Πόσο το επηρεάζουν ψυχικά οι καβγάδες και το τεταμένο κλίμα στο σπίτι;

Γιατί διαφωνούν; Οι διαφωνίες είναι κάτι το φυσιολογικό. Δύο άνθρωποι με διαφορετικούς χαρακτήρες και διαφορετική προσωπικότητα που έχει διαμορφωθεί κάτω από διαφορετικές συνθήκες είναι λογικό να έχουν και διαφορετική γνώμη. Ο καθένας έχει διαφορετικά ερεθίσματα μεγαλώνοντας και διαφορετικές εμπειρίες. Κανένας άνθρωπος δεν είναι ίδιος ούτε μπορεί να σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο γιατί είναι αυτοί οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά. Η διαφορετική ανατροφή που πήρε ο καθένας από του γονείς του. Αυτοί οι δύο άνθρωποι λοιπόν, καλούνται με τη σειρά τους να μεγαλώσουν σωστά ένα παιδί και να του εμφυσήσουν τις σωστές αρχές για να γίνει ένα ισορροπημένο και κοινωνικά έτοιμο για να βγει στον «έξω» κόσμο. Αυτός ο κοινός στόχος όμως, είναι αιτία αντιπαραθέσεων μεταξύ του ζευγαριού. Πολλές φορές οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο ένας δεν είναι οι κατάλληλοι για τον άλλον και αντίστροφα ,με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις που φθείρουν τόσο εσάς όσο και τη ψυχολογία του παιδιού σας.

Στοπ στις διαφωνίες: Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να βάλετε ένα φρένο στις διαφωνίες και να σκεφτείτε το καλό του παιδιού σας. Πολλές φορές είναι δύσκολο να κάνετε πίσω, ειδικά αν είστε σίγουροι για τις μεθόδους που χρησιμοποιείται, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί και τις εντάσεις που δημιουργούνται από εγωισμούς και την ισχυρογνωμοσύνη σας. Σκεφτείτε αυτά που σας ενώνουν με τον σύντροφο σας και όχι αυτά που σας χωρίζουν. Σκεφτείτε ότι μια σχέση για να είναι δυνατή, πρέπει να σέβεστε ο ένας την γνώμη του άλλου ακόμα και αν διαφωνείτε και να υπάρχει αγάπη. Σκεφτείτε ότι για να μπείτε στη διαδικασία να αποκτήσετε παιδί μαζί με τον σύντροφο σας, σας καλλιεργούσε το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης. Στηρίξτε ο ένας τον άλλον, αφού στο κάτω κάτω ο στόχος σας είναι κοινός. Η συζήτηση είναι η καλύτερη μέθοδος για να βρείτε μια άκρη. Ανοίξτε το μυαλό σας και προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του άλλου. Μην απορρίπτεται τίποτα. Μάθετε να ακούτε τη διαφορετική άποψη και βρείτε μια κοινή διέξοδο στη διαφωνία σας και φροντίστε να είστε και οι δύο πιστοί σε αυτή, πάνω απ’ όλα, για το καλό του παιδιού.

Οι διαφωνίες σας οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς: Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι είναι να μεταφέρει τις διαφωνίες του μπροστά στο παιδί. Ένα παιδί πρέπει να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον πού να νιώθει ότι οι γονείς του αγαπιούνται και λειτουργούν ως ένα. Οι διαφωνίες στο σπίτι οδηγούν σε κάτι βαθύτερο εκτός από την «χαλασμένη» ατμόσφαιρα, οδηγούν σε προβλήματα συμπεριφοράς του παιδιού. Όταν υπάρχει μια διαφωνία το παιδί παίρνει διφορούμενα μηνύματα με αποτέλεσμα να μπερδεύεται και να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος. Έτσι, επειδή το επίπεδο συνειδητότητας του είναι χαμηλό το παιδί επιλέγει να εφαρμόσει εκείνα που το βολεύουν και θα του δείξουν τον εύκολο δρόμο. Αν το παιδί μάθει στην εύκολη λύση τότε θα την εφαρμόζει και στις μετέπειτα επιλογές του. Κάθε παιδί χρειάζεται όρια, όσο αυστηρά και αν είναι αυτά, πρέπει να είστε σταθεροί για να χτίσετε γερές βάσεις για τη σωστή ανατροφή του παιδιού σας.

Τι λένε οι αριθμοί: Σύμφωνα με έρευνες το 90% των ζευγαριών που αποκτούν παιδί διαπιστώνουν ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες τους έχουν αυξηθεί σε σχέση με πριν.

Print Friendly, PDF & Email