Logo
Menu 

Προστασία των Παιδιών από τον Ήλιο

Το καλοκαίρι έφτασε! Οι ώρες που περνάμε εκτός σπιτιού είναι περισσότερες πλέον. Κάτω από το ζεστό και πολλές φορές καυτό ήλιο, έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες είναι οι αρνητικές επιδράσεις του από την αλόγιστη έκθεση μας σε αυτόν. Πολύ περισσότερο, όταν αφορά τα παιδιά.

Προστασία από τον ήλιο
Ήλις η Μοναδική Πηγή Ζωής

Ο ήλιος, όπως όλοι γνωρίζουμε,  είναι πηγή ζωής, μας δίνει φως, μας χαλαρώνει και μας φτιάχνει τη διάθεση. Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από επιμέρους ακτινοβολίες, με σημαντικότερες τις υπεριώδεις ακτίνες Α και Β. Οι ακτίνες αυτές είναι ευεργετικές, καθώς προκαλούν τους αμυντικούς μηχανισμούς μας (μαύρισμα) για την προστασία μας από το ηλιακό έγκαυμα, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στο μεταβολισμό και ενδυναμώνει τα οστά.

 

Παρ’ ολ’ αυτά έχει όμως και τα αρνητικά του

Οι ακτίνες Α και Β όταν δεν προφυλασσόμαστε, είναι βλαβερές για τον οργανισμό μας,  καθώς η αλόγιστη έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση, αλλά και δερματικούς καρκίνους.

Φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν στην ευαίσθητη επιδερμίδα των μικρών παιδιών, που απαιτεί ειδική προστασία. Μάλιστα στα βρέφη οι μηχανισμοί προστασίας των κυττάρων δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί και δεν παράγουν μελανίνη που προστατεύει από τις επιδράσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ παράλληλα ο οργανισμός τους δεν μπορεί ακόμα να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος.

 

Κανένας εφησυχασμός 

Πολλοί γονείς πιστεύουν, ότι αν το παιδί τους έχει σκούρα επιδερμίδα δεν κινδυνεύει με το να βρίσκεται περισσότερη ώρα στον ήλιο και οτί μπορεί να χρησιμοποιεί μικρότερο δείκτη αντηλιακού. Αυτό είναι μεγάλο λάθος! Μπορεί το χρώμα του δέρματος να επηρεάζει σε ένα βαθμό την ευαισθησία του παιδιού στον ήλιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν προστατεύει από αυτόν. Σίγουρα, ένα παιδάκι που έχει ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και ξανθά ή κοκκινωπά μαλλάκια είναι περισσότερο επιρρεπές στις υπεριώδεις ακτίνες και χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα, όμως και ένα μελαχρινό παιδάκι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα διατρέχει σημαντικό κίνδυνο

 

Οι παγίδες της σκιάς

Ποιος είπε ότι κάτω από τη σκιά είμαστε ασφαλείς; Τα παιδιά χρειάζονται την ίδια ακριβώς φροντίδα και όταν κρύβονται από τον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά και τα σύννεφα, γι’ αυτό και απαιτείται κατάλληλη προστασία ακόμα και τις ημέρες που έχει συννεφιά. Το ίδιο ισχύει και το καλοκαίρι όταν το παιδί βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα.

 

Κατάλληλο αντηλιακό &  σωστή χρήση 

Προστασία από τον ήλιοΗ προστασία από τον ήλιο ξεκινάει για τα βρέφη και τα παιδιά, πριν ακόμα βγουν από το σπίτι. Ακόμα και αν κατέβουν να παίξουν στην αυλή, το αντηλιακό είναι απαραίτητο. Βάλτε άφθονη ποσότητα στο σώμα και το προσωπάκι τους 20 – 30 λεπτά περίπου, προτού βγείτε έξω και εκτεθούν στον ήλιο.

 

Και τα ρούχα συμμετέχουν

Το ντύσιμο του παιδιού είναι ένα ακόμα μέτρο, για να προστατεύεται από τον ήλιο. Τα ανοιχτόχρωμα ρούχα με πυκνή ύφανση ενδείκνυνται για να προστατεύσουν το σωματάκι του παιδιού σας από την ηλιακή ακτινοβολία διότι αντανακλούν ένα μέρος της. Όταν όμως το μπλουζάκι βραχεί, χάνει μεγάλος μέρος της προστασίας που παρέχει, γι’ αυτό θα πρέπει να το αλλάξετε αμέσως.

Μην ξεχνάτε το Καπέλο

Παιδί στον ήλιο χωρίς καπέλο δε γίνεται. Είναι το βασικό αξεσουάρ που προστατεύει το κεφαλάκι του παιδιού και πρέπει να φοράει πάντα όταν είναι έξω. Επιλέξτε καπέλα στα αγαπημένα του χρώματα και με σχέδια που του αρέσουν, έτσι ώστε να το φοράει συνέχεια. Πολλοί γονείς, ακολουθώντας τη μόδα, βάζουν στα παιδιά μόνο κάποια μπαντάνα για να τα προστατεύει, όμως αυτό δεν αρκεί μιας και δεν καλύπτει το πρόσωπο, τον αυχένα και τα αυτάκια του παιδιού. Γι’ αυτό να επιλέγετε καπέλα με πλατύ γείσο

 

Συμβουλές για μικρούς και μεγάλους

Καλό είναι να αποφεύγετε τον ήλιο από τις 11πμ έως τις 4μμ 

Προτιμάτε ανοιχτόχρωμα ή λευκά ρούχα τους καλοκαιρινούς μήνες και βάζετε πάντοτε γυαλιά ηλίου 

Εξίσου σημαντικό αξεσουάρ είναι και το καπέλο για την προστασία του προσώπου και του κεφαλιού σας 

Προτιμήστε να κινείστε πάντοτε στη σκιά 

Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας το οποίο και απλώστε πάνω στο στεγνό δέρμα σας μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο 

Ανανεώστε το αντηλιακό σας, ακόμη κι αν είναι αδιάβροχο, έπειτα από το μπάνιο 

 

Γυαλιά ηλίου: μυστικά και tips για σωστή επιλογή

Το να επιλέξετε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ή τις ώρες που βρίσκεστε στην παραλία. Οι ακτίνες του ήλιου βρίσκουν τα μάτια άμεσα ή έμμεσα. Μην επιλέγετε γυαλιά έχοντας ως μοναδικό κριτήριο την εξωτερική τους εμφάνιση. Τα γυαλιά πρέπει να διαθέτουν πιστοποίηση που να αποδεικνύει την 100% απορροφητικότητα τους σε όλο το φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-B και UV-A).

Ανάλογα με τη χρήση υπάρχει και η κατάλληλη απόχρωση του φακού:

Οι αποχρώσεις του καφέ είναι ιδανικές για συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Οι γκρίζοι και γκριζοπράσινοι φακοί καλύπτουν τις περισσότερες χρήσεις, προσφέρουν καλή σκίαση, χωρίς να αλλοιώνουν τα χρώματα.

Οι κίτρινοι φακοί είναι κατάλληλοι για χειμερινά σπορ, κυνήγι.

Οι χρωματιστοί φακοί όπως ροζ ή μωβ είναι ιδανικοί όταν έχει συννεφιά, γιατί δεν παρέχουν μεγάλη σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας.

Συντήρηση των γυαλιών

Επίσης δεν πρέπει να αμελείτε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

 

Print Friendly, PDF & Email