Logo
Menu 

Στην Παραλία με Ασφάλεια για τα Παιδιά

Στην παραλία με ασφάλειαΗ πιο αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού δεν είναι άλλη από τα μπάνια. Το κολύμπι αποτελεί ίσως την καλύτερη  μορφή γυμναστικής και είναι ένας ακόμη λόγος  να το επιδιώκουμε και να ωθούμε τα παιδιά να κολυμπούν. 

Επιλογή Παραλίας

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση φέτος, με 387 «Γαλάζιες Σημαίες» ανάμεσα σε 41 χώρες παγκοσμίως. Η «Γαλάζια Σημαία»  είναι το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται στις ακτές της Ευρώπης που πληρούν 29 κριτήρια, με σημαντικότερα:

 α)Την ποιότητα και καθαρότητα των νερών κολύμβησης.

β) Την καλή οργάνωση της ακτής ώστε να παρέχει ασφάλεια στους λουόμενους, με παρουσία ναυαγοσώστη, πρόσβαση σε τηλέφωνο στην περίπτωση ανάγκης, πρόβλεψη και φροντίδα ατόμων με  ειδικές ανάγκες.

γ) Την προστασία της ακτής και την καθαριότητά της με την ύπαρξη κάδων απορριμμάτων και προστασία γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος

Όπότε όπου και αν βρίσκεστε αναζητήστε και σίγουρα θα βρείτε μια καθαρή και ασφαλή παραλία

 

Κολύμπι και μικρά παιδιά

Στην παραλία με ασφάλειαΠολλά παιδάκια φοβούνται την θάλασσα για διάφορους λόγους, γι αυτό και εμείς πρέπει να τα προσεγγίσουμε ήρεμα και χαλαρά,ωστέ να δουν το κολύμπι σαν παιχνίδι και όχι με πίεση.

Το μπάνιο επιτρέπεται σε παιδιά άνω των 8 μηνών και είναι καλό να γίνεται αργά, σταδιακά και να μη διαρκεί πάνω από 20 λεπτά.

Αν είμαστε σε παραλία που δεν γνωρίζουμε, είναι καλό τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο, ενώ οι κουλούρες ή τα μπρατσάκια  να έχουν βοηθητικό ρόλο και να αποφεύγουν τις βουτιές.

Είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε βόλτες με φουσκωτά, όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, όσο καλοί κολυμβητές κι αν είναι οι γονείς. Αν τελικά το αποφασίσετε, καλό είναι τα παιδιά να φορούν ολόσωμο σωσίβιο.

 

Η θάλασσα θέλει προσοχή

Οι ελληνικές θάλασσες, στην πλειοψηφία τους, δεν εγκυμονούν κινδύνους για τους λουόμενους – κι αυτό γιατί δεν μοιάζουν με εκείνες  των ωκεανών, με τα  διάφορα είδη καρχαριών ή και οργανισμών, που τα δαγκώματά τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνα. Παρόλα αυτά πρέπει να σεβόμαστε τη θάλασσα και να μην θεωρούμε ότι την ελέγχουμε.

Όταν κολυμπάτε με τα παιδιά σας θα πρέπει: 

α) Να μην απομακρύνεστε από την ακτή, κυρίως σε παραλίες που δεν γνωρίζετε ή αν δεν ξέρετε καλό κολύμπι

β) Να μην κάνετε παράτολμες βουτιές με  το κεφάλι, αν δεν γνωρίζετε το βάθος και τον βυθό

γ) Να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 ώρες από το τελευταίο σας γεύμα, πριν πάτε για κολύμπι


Τσιμπήματα – μικροατυχήματα

Τσιμπήματα από μέδουσες (τσούχτρες):

Ένα από τα απρόοπτα του καλοκαιριού που όμως συμβαίνουν συχνά είναι τα τσιμπήματα από τσούχτρες και άλλα θαλάσσια ‘’ζωάκια’’. Αν και τα τσιμπήματα αυτά συνήθως δεν είναι  κάτι σοβαρό, είναι αρκετά για να ξεσηκώσουμε την παραλία και να μας χαλάσουν το κέφι έστω και για λίγο.  Καλό είναι λοιπόν να είμαστε οργανωμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε. Τα προϊόντα που πρέπει να έχουμε στη παραλία γι αυτές τις περιπτώσεις είναι:

1)Αλοιφή με  αμμωνία

2) Αν έχετε κάποιας μορφής αλλεργία να έχετε κορτιζονούχα αλοιφή και να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, από πριν, για το είδος των φαρμάκων που χρειάζεται να έχετε μαζί σας.

Μια μικρή συμβουλή για τα τσιμπήματα, μην χρησιμοποιήσετε ποτέ οινόπνευμα!


Προστατευτείτε από τους αχινούς:

Σε παραλία με  βράχια αποφύγετε να πατήσετε σε σημεία που δεν διακρίνετε  ή φορέστε ειδικά παπούτσια για την θάλασσα ή ακόμη και βατραχοπέδιλα.

Αν πατήσετε αχινό, χρησιμοποιήστε λίγο λαδάκι στο σημείο του δέρματος  που έχουν μείνει σπασμένα αγκάθια. Προσπαθήσετε να τα αφαιρέσετε με  ένα λεπτό τσιμπιδάκι , αφού πρώτα το έχετε απολυμάνει καλά. Αν δεν μπορείτε  μόνοι σας, ζητήστε βοήθεια από το πλησιέστερο φαρμακείο ή το κέντρο υγείας της περιοχής.

 

Για να αποφύγετε μικροατυχήματα με τα παιδιά στην παραλία:

Στην παραλία με ασφάλειαΦροντίστε να φοράνε πάντα, παπούτσια για την θάλασσα – ώστε να μην πατήσουν τίποτα αιχμηρό –  όπως και το μαγιό τους, για  την αποφυγή   μολύνσεων.

Το παιχνίδι με την άμμο επιτρέπεται μόνο όταν η ακτή είναι καθαρή.

Προσέξτε μην  καταπιούν άμμο ή πάει κατά λάθος άμμος στα μάτια τους. Και στις δύο περιπτώσεις ξεπλύνετε καλά με  νερό.

Επίσης, προσέξτε να μην καταπιούν τυχόν σκουπιδάκια που μπορεί να έχουν παρατήσει στη παραλία, γιατί ως γνωστόν, τα μικρά παιδιά έχουν τη κακιά συνήθεια να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους.

 

Tips για ασφάλεια στην πισίνα

Η πισίνα μας  δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας λόγω του μεγέθους της,  εδώ όμως πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα έχοντας στο νου μας και την υγιεινή της. Το κολύμπι στην πισίνα είναι ασφαλές όταν τηρούνται από όλους ανεξαιρέτως οι κανόνες προσωπικής και δημόσιας υγιεινής.

Πριν μπείτε στην πισίνα το ντους είναι απαραίτητο.

Η πισίνα πρέπει να πληρεί όλες τις προδιαγραφές καθαριότητας και να απολυμαίνεται με τόσο  χλώριο ώστε το pH του νερού της πισίνας να είναι μεταξύ 7.8 – 7.2.

Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν  ώστε τα  παιδιά να πηγαίνουν  συχνά στην τουαλέτα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγουν να αλλάζουν τις πάνες των μωρών στο χώρο γύρω από την  πισίνα.

Print Friendly, PDF & Email