Logo
Menu 

Κοινό Παιδικό Κρυολόγημα και Αντιμετώπιση

Ο Χειμώνας κρύβει κινδύνους. Μάθετε τα πάντα για το κοινό παιδικό κρυολόγημα και την αντιμετώπησή του. Κινδύνους που έχουν να κάνουν κυρίως με την υγεία μικρών και μεγάλων. Τα κρυολογήματα είναι κάτι αναμενόμενο καθώς ταλαιπωρούν όλες τις οικογένειες. Πότε όμως μπορούν να γίνουν ανησυχητικά για τα παιδιά. 

Κοινό Παιδικό Κρυολόγημα και Αντιμετώπιση

Τι ακριβώς είναι το κρυολόγημα;

Ουσιαστικά πρόκειται για τα συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού που δημιουργούνται από πολλούς διαφορετικούς ιούς, μικρής λοιμογόνου δύναμης. Είναι γνωστό ότι παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών παρουσιάζουν περίπου 6-8 επεισόδια «κρυολογήματος» το χρόνο με συμπτωματολογία που διαρκεί κατά μέσο όρο 14 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορεί να εμφανίζουν συμπτωματολογία κοινού κρυολογήματος σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα χωρίς αυτό να είναι ανησυχητικό.

Πως μεταδίδεται το κρυολόγημα

Το κρυολόγημα μπορεί να μεταδοθεί κυρίως τις πρώτες 2 με 4 ημέρες όπου οι ασθενείς μεταδίδουν τους ιούς με τον εκπνεόμενο αέρα, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Ορισμένοι ιοί είναι δυνατόν να ζουν σε λείες επιφάνειες όπως τα χερούλια στις πόρτες, τα παιχνίδια, ή τα ακουστικά του τηλεφώνου για πολλές ημέρες, ενώ στα χέρια του ασθενούς μπορούν να ζήσουν για λίγες ώρες. Ο συχνός καθαρισμός των χεριών είναι μία πρώτη μέθοδος προφύλαξης.

Τα βασικά συμπτώματα

Το κρυολόγημα κάνει έντονη την εμφάνισή του… Το συχνότερο σύμπτωμα του κρυολογήματος είναι η ρινική συμφόρηση ή η ρινική καταρροή με διάφανο, κιτρινωπό ή πρασινωπό έκκριμα με ή χωρίς πυρετό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει το παιδί είναι πονόλαιμος, βήχας, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο ή μειωμένη όρεξη για φαγητό.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να απομακρύνει τον ιό… όσο ο οργανισμός εργάζεται να απομακρύνει τον ιό μπορούμε να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα. Παρακεταμόλη και ιβουπροφένη είναι χρήσιμα για πόνο και πυρετό. Δίνετε στο παιδί άφθονα υγρά, προσφέρετε τακτικά φαγητό αλλά μην το πιέζετε είναι αναμενόμενο για λίγες μέρες να μη θέλει να φάει όπως συνήθως. Τα διάφορα φάρμακα για το βήχα και το συνάχι δεν έχει βρεθεί να βοηθούν σημαντικά. Προσέξτε τι περιέχουν, καθώς μερικά μπορεί να είναι και επικίνδυνα! Πάντα να συμβουλεύεστε τον παιδίατρο. Μη δίνετε αποσυμφορητικές σταγόνες για τη μύτη σε μωρό κάτω του έτους. Αν χρειαστεί, δώστε σταγόνες φυσιολογικού ορού/θαλασσινού νερού. Μη δίνετε αντιβιοτικά. Δεν δρουν στην ίωση και μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη τη θεραπεία μιας πραγματικής μικροβιακής λοίμωξης στο μέλλον.

Πότε να ανησυχήσετε;

Ένα κρυολόγημα δεν πρέπει να σας ανησυχήσει και να σας αποσυντονίσει εκτός εάν:

• Αν είναι βρέφος κάτω των 3-6 μηνών.
• Αν το παιδί έχει δύσκολη, γρήγορη ή θορυβώδη αναπνοή.
• Αν πονάει το αυτί του.
• Αν έχει επίμονο υψηλό πυρετό, που δεν πέφτει εύκολα με αντιπυρετικό.
• Αν έχει πυρετό με επίμονο πονοκέφαλο.
• Αν ο υψηλός πυρετός διαρκεί πάνω από 48 ώρες.
• Αν δεν μπορεί να πιει υγρά και αφυδατώνεται.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από κάθε άλλον το παιδί σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και συμβουλευτείτε ή δείτε τον/την παιδίατρό σας σε κάθε αμφιβολία. Μια εξέτασή του μπορεί να είναι καθησυχαστική, ακόμα κι αν δεν σας δώσει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

Κι όμως μπορείτε όλα αυτά να τα προλάβατε

Δεν χρειάζεται να κλείνετε το παιδί στο σπίτι όταν κάνει κρύο στην προσπάθεια να αποφύγετε κάποιο κρυολόγημα. Για να το προφυλάξετε από τις ιώσεις, εκείνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να το πηγαίνετε σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους (ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ.). Αντίθετα, ο καθαρός αέρας της εξοχής, όταν μάλιστα είναι ντυμένο γερά, του κάνει πολύ καλό. Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι η καλή υγιεινή, αφού πολλοί από τους ιούς εξαπλώνονται με την επαφή με μολυσμένα εκκρίματα. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών του και των χεριών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων.

Print Friendly, PDF & Email