Logo
Menu 

Προφυλάξτε τα Παιδιά από Ιώσεις & Κρυολογήματα

Θωρακίστε τα Παιδιά σας

Οι ιώσεις είναι μία από τις πολλές έγνοιες που έχουν οι Μαμάδες για τα παιδιά τους. Μην πανικοβάλλεστε, οι ιώσεις και το κρύωμα είναι μέσα στο πρόγραμμα και εκτός των άλλων βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όμως για να προφυλάξετε τα Παιδιά από ιώσεις & κρυολογήματα και κατ’ επέκταση και όλη την οικογένεια η λύση βρίσκεται στη σωστή διατροφή.
Γιατί συμβαίνει στο σχολείο;
Όπως όλοι μας έτσι και τα παιδιά είναι φορείς μικροβίων και ιών, τα οποία θέλουν την αφορμή για να μας αρρωστήσουν. Στο σχολείο συναναστρέφονται πολλά παιδιά μαζί στους ίδιους χώρους για πολλές ώρες την ημέρα. Αναπνέουν τον ίδιο αέρα, ακουμπούν το ένα στο άλλο, βήχουν ή φτερνίζονται το ένα κοντά στο άλλο και μοιράζονται παιχνίδια και πολλές φορές φαγητό και νερό. Επίσης, τα παιδιά τις περισσότερες φορές δεν δίνουν σημασία στα μέσα πρόληψης, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι πολλοί γονείς στέλνουν συχνά τα παιδιά τους στο σχολείο πριν γίνουν τελείως καλά και εκείνα άθελά τους κολλούν τα υπόλοιπα.
Επίσης τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες του χρόνου, που είναι η περίοδος που ευνοεί την μετάδοση πολλών μικροβίων. Η περίοδος εποχικής γρίπης αφορά τους μήνες Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο. Έτσι, τα παιδιά στην σχολική περίοδο συχνά έρχονται στο σπίτι μαζί με κάποια ίωση.
Τι λένε οι Επιστημονικές Έρευνες;
Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο για την προστασία των παιδιών από τις ιώσεις. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών μειώνει τον αριθμό και την λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων καθώς και την παραγωγή αντισωμάτων (Α -ανοσοσφαιρινών )
Έχει επίσης παρατηρηθεί σε άλλες έρευνες, ότι η έλλειψη ιχνοστοιχείων όπως: Ψευδάργυρος, Σελήνιο , Σίδηρος, Χαλκός, και η μειωμένη λήψη βιταμινών όπως: Φολικό οξύ, Βιταμίνες Α, Β6, Β2, Ε, C , D, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην λειτουργία και την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.
Ενισχύστε το ανοσοποιητικό τους ΣύστημαΘωρακίστε τα Παιδιά σας
Ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την έξαρση των ιώσεων του χειμώνα είναι να εφαρμόσουμε μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή. Η διατροφή που προστατεύει το ανοσοποιητικό τους σύστημα βασίζεται σε τροφές της μεσογειακής μας διατροφής και πρέπει να είναι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
Βάλτε λοιπόν, στο καθημερινό σας πρόγραμμα τα στοιχεία και τις βιταμίνες που ακολουθούν:
Βιταμίνη C : ίσως ο καλύτερος συμμάχους του οργανισμού στον αγώνα κατά των ιώσεων. Υπάρχει άφθονη σε ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, ακτινίδια, μπρόκολο, ωμό λάχανο, φράουλες, εσπεριδοειδή- πορτοκάλια, λεμόνια… και χυμό ντομάτας.
Το β-καροτένιο (προβιταμίνη Α): βοηθάει τον οργανισμό μας να αμύνεται σε όλες τις επιθέσεις. Τι βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με κιτρινοπορτοκαλί χρώμα, όπως τα καρότα αλλά και η ντομάτα, και στα γνωστά μας λαχανικά, το μαρούλι, το σπανάκι και μπρόκολο.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα: που τονώνουν τον οργανισμό. Υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, όπως είναι οι σαρδέλες, ο κολιός, το σκουμπρί, ο σολομός και η πέστροφα. Δεν όμως μόνο στα ψάρια, αλλά στους ξηρούς καρπούς, όπως τα φιστίκια, το σουσάμι και κατά συνέπεια και στο σησαμέλαιο, και λαχανικά όπως η γλιστρίδα
Βιταμίνη Ε: την βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, και εμείς οι μεγάλοι και στο κρασί, συνεισφέρει σημαντικά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών.
Επίσης μην ξεχνάτε:
• Δίνετε στο παιδί ένα καλό και πλήρες πρωινό (γάλα, φρούτα, φρυγανιές, ξηροί καρποί κτλ.) και ένα ελαφρύ κολατσιό.
• Ντύστε το καλά, αλλά χωρίς υπερβολές, γιατί δεν θα το ωφελήσει καθόλου εάν αρχίσει να ιδρώνει.
• Επιμείνετε να μάθει τη συνήθεια να πλένει τα χέρια του αμέσως μόλις γυρίσει από το σχολείο.
• Βάλτε στην τσάντα του μαντηλάκια με οινόπνευμα ή τζελ και πείτε του να καθαρίζει τα χέρια του πριν φάει το κολατσιό του.
• Να κοιμάται κανονικά, καθώς η έλλειψη ύπνου κάνει τον οργανισμό πιο ευάλωτο στις ιώσεις.
• Να αερίζετε καλά το δωμάτιό του
• Να αθλείται, έχει αποδειχτεί ότι η τακτική άσκηση ενισχύει τον οργανισμό.

Print Friendly, PDF & Email