Logo
Menu 

Εμβόλια, Απαραίτητα για την Υγεία του Παιδιού

Εμβόλιο…Πόσο Απαραίτητο Είναι;

Τα Εμβόλια είναι απαραίτητα για την υγεία του παιδιού, γιατί συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Απαραίτητο για τη διαδικασία των εμβολίων είναι το βιβλιάριο υγείας για να αναγράφουν πότε γίνεται το κάθε εμβόλιο αλλά να περιέχει και τα μελλοντικά εμβόλια που πρέπει να κάνει το παιδί.

Τι είναι τα εμβόλια;

Τα εμβόλια είναι αντιγόνα, δηλαδή ουσίες που προέρχονται από ιούς ή μικρόβια, επεξεργασμένους με τέτοιον τρόπο, ώστε χορηγούμενα στον άνθρωπο να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, χωρίς να νοσεί. Σκοπός τους είναι η ανάπτυξη αντισωμάτων και η δημιουργία ανοσίας, η οποία αφορά μόνο τον ιό που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Σε ποια ηλικία;

Ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει από τη βρεφική ηλικία και αποσκοπεί στην απόκτηση προστατευτικής ανοσίας. Πολλά εμβόλια χορηγούνται σε δόσεις, με σκοπό την επίτευξη ανοσίας μεγαλύτερης διάρκειας. Συνήθως τα επαναληπτικά εμβόλια πρέπει να γίνονται σε διάστημα 1-2 χρόνων..

Πότε πρέπει να γίνονται;

Τα εμβόλια σήμερα είναι ανώδυνα, ασφαλή και σωτήρια για τα παιδιά. Να προσέξετε πριν από κάθε εμβολιασμό, ο παιδίατρος να εξετάσει το παιδί προσεκτικά, έτσι ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αρρώστιας, η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί, και να σιγουρευτεί ότι δεν έχει κάποια άλλη ίωση από την οποία να απειλείται. Σε αυτή την περίπτωση, ο ευαίσθητος οργανισμός του παιδιού αναγκάζεται να αμυνθεί σε δύο μέτωπα, αφού έχει να αντιμετωπίσει τον ιό που ήδη ταλαιπωρεί τον οργανισμό του και εκείνον που θα μπει μέσα του, έστω και εξασθενημένος, μέσω του εμβολίου.

Ποια είναι τα απαραίτητα

Το πρόγραμμα των εμβολίων πρέπει να τηρείται κατά γράμμα. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας και να ζητάτε από τον Παιδίατρο να συμπληρώνει στο μπλε βιβλιάριο υγείας του παιδιού σας, τα εμβόλια που του κάνει. εξής

Ηλικία: Εμβόλιο:

2-3 μηνών Τριπλό – Πολιομυελίτιδας – Μηνιγγίτιδας από Αιμόφιλο

3-4 μηνών Τριπλό – Πολιομυελίτιδας

4-5 μηνών Τριπλό – Πολιομυελίτιδας – Μηνιγγίτιδας από Αιμόφιλο

6-7 μηνών Μηνιγγίτιδας από Αιμόφιλο

14 μηνών Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας (MMR)

16 μηνών Τριπλό – Πολιομυελίτιδας

18 μηνών Μηνιγγίτιδας

4-6 ετών Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας (MMR)

5 ετών Τριπλό – Πολιομυελίτιδας

10-12 ετών Διπλό ενηλίκων

Εμβόλιο…Πόσο Απαραίτητο Είναι;Ποια πρέπει να επαναληφθούν και αργότερα σε μεγαλύτερη ηλικία;

Ο επαναληπτικός εμβολιασμός αναγκάζει τον οργανισμό να θυμηθεί και να ξαναφτιάξει μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει την είσοδο στο σώμα του μικροβίων ή ιών. Σε μεγαλύτερη ηλικία εξαρτάται από το τύπο του εμβολίου.

Αν κάνει το εμβόλιο της γρίπης, δεν θα αρρωστήσει φέτος το χειμώνα;

Το εμβόλιο προφυλάσσει τα άτομα στα οποία χορηγείται, από τον ιό της γρίπης, αλλά των συγκεκριμένων στελεχών που περιέχονται στο εμβόλιο. Ο ιός όμως της γρίπης μεταλλάσσεται κάθε 10 χρόνια και ο καινούργιος τύπος αντικαθιστά όλους τους προηγούμενους. Έτσι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τον τύπο του ιού που θα προκαλέσει καινούργια επιδημία και επομένως να κατασκευάσει το κατάλληλο εμβόλιο που θα προστατεύσει από την επιδημία αυτή. Το αντιγριπικό εμβόλιο γίνεται μόνο σε ομάδες παιδιών, που πάσχουν από κάποιο σοβαρό χρόνιο νόσημα, όπως είναι το άσθμα, που αν νοσήσουν από γρίπη θα κινδυνεύσει σοβαρά η υγεία τους.

Έχουν παρενέργειες τα εμβόλια;

Σήμερα όμως, χάρη στην εντυπωσιακή ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, η παρασκευή των εμβολίων γίνεται με τέτοιες τρόπο, ώστε να περιορίζονται στο ελάχιστο οι παρενέργειες. Μετά το εμβόλιο και για τις επόμενες δύο, τρεις ημέρες πρέπει να παρατηρείτε προσεχτικά τις αντιδράσεις και τη γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού σας και να ειδοποιήσετε αμέσως τον παιδίατρο, αν διαπιστώσετε ότι κλαίει επίμονα, έχει υψηλό πυρετό ή παρουσιάζει μια ανεξήγητη υπνηλία ή ωχρότητα.

Print Friendly, PDF & Email