Logo
Menu 

Για τα μάτια του παιδιού σας μόνο

Η όραση είναι η σημαντικότερη ανθρώπινη αίσθηση. Γι΄αυτό και η υγεία των ματιών των παιδιών μας είναι σημαντική . Αν το παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης ,χρειάζεται άμεσα τη βοήθειά μας. Για αυτό πρέπει να το παρατηρούμε πολύ προσεκτικά από την ηλικία των 2 ετών και μετά προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν πρόβλημα.

Για τα μάτια του παιδιού σας μόνο

Πως θα το καταλάβουμε;

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια του. Η παρουσία οποιουδήποτε από τα παρακάτω, απαιτεί άμεση ιατρική συμβουλή από τον παιδίατρο ή τον οφθαλμίατρο μας. Εάν τα μάτια δεν είναι ευθυγραμμισμένα το παιδί θα πρέπει αμέσως να εξετασθεί . Αυτή μπορεί να είναι μια κατάσταση που να μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή μπορεί να εμφανίσει διαταραχή του ματιού . Η παρουσία  λευκής κόρης περιλαμβάνει έναν αριθμό από διαταραχές του ματιού, από καταρράκτη μέχρι και κάτι σοβαρότερο, πράγμα που σημαίνει άμεση αντιμετώπιση .Η ξαφνική εμφάνιση πόνου και ερυθρότητα στο ένα ή και στα δυο μάτια μπορεί να οφείλεται σε ένα αριθμό διαφορετικών διαταραχών που μπορούν να προκαλέσουν από μια απλή επιπεφυκίτιδα , μέχρι και τύφλωση.Μία απλή επίσκεψη στον παιδίατρο ή στον παιδοφθαλμίατρο θα έχει σαν αποτέλεσμα τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. 

Τα βασικά προβλήματα όρασης :

Στα παιδικά μάτια ,συναντάμε συνήθως τις παρακάτω παθήσεις…

Μυωπία 

Όταν διαπιστώσουμε ότι το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση και το πάμε στον οφθαλμίατρο ,το πιο πιθανό είναι ότι θα μας μιλήσει για μυωπία. Η διασταλτική αυτή ανωμαλία των ματιών,που είναι μία συνηθισμένη ασθένεια, εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 5 και 15 ετών. Σε όσο πιο μικρή ηλικία εμφανιστεί η μυωπία, τόσο πιο απαραίτητο θα είναι να φορά γυαλιά το παιδάκι σε όλη του τη ζωή. Η εξέλιξη της μυωπίας ,πάντως είναι γενετικά προκαθορισμένη και δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Στραβισμός

Όταν το παιδί δεν μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα και τα δύο ματάκια του στο ίδιο αντικείμενο ,σημαίνει ότι έχει στραβισμό .Εμφανίζεται με τη γέννεση ή τα πρώτα δυο χρόνια της ζωής του παιδιού , ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί  και σε μεγάλη ηλικία .Τα παιδάκια που παρουσιάζουν στραβισμό, πρέπει αμέσως να επισκεΦθούν τον παιδοοφθαλμίατρο ,ο οποίος θα διαπιστώσει αν ο στραβισμός οφείλεται σε κακή συνεργασία των οφθαλμοκινητικών μυών ή σε κάποια σοβαρή πάθηση των ίδιων οφθαλμικών βολβών. Στην περίπτωση αυτή η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση. Όταν ο σρταβισμός δημιουργεί στο παιδάκι εμφανές αισθητικό πρόβλημα ,ο οφθαλμίατρος καταφεύγει στην εγχείρηση -μια διαδικασία πολύ γρήγορη (αφού το παιδάκι μένει στο νοσοκομείο μόνο τρεις με τέσσερις ώρες) και με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά επιτυχίας .

Υπερμετρωπἰα

Το παιδί σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να δει καθαρά όσα πράγματα βρίσκονται κοντά του .Στην προσπάθεια του λοιπόν να δει καλύτερα , απομακρύνεται από τα πλησιέστερα αντικείμενα ,δυσκολεύεται να συναρμολογήσει ένα παζλ .να ζωγραφίσει ή να διαβάσει και τρίβει συχνά τα ματάκια του Η υπερμετρωπία εμφανίζεται από τη γέννηση του μωρού , μπορεί να παρουσιάσει μια μικρή αύξηση τα πρώτα χρόνια και συνήθως σταθεροποιείται μετά την ηλικία των πέντε ετών. Με΄τα τα οκτώ χρόνια όμως υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί. Τα παιδιά έχουν μικρή υπερμετρωπία (μέχρι δυο βαθμούς)δεν χρειάζεται να βάλουν γυαλιά.

Αστιγματισμός

Βλέπει θολά τα διάφορα αντικείμενα σαν να βρίσκεται μπροστά σε έναν παραμορφωτικό καθρέπτη, κρατά τα βιβλία κοντά στο πρόσωπο του, πλησιάζει πολύ την τηλεόραση, πιθανόν να έχει και πονοκεφάλους.Ο αστιγματισμός συνήθως είναι συγγενής ,εμφανίζεται δηλαδή  από τη γέννηση, και παραμένει,σταθερός με μικρές αυξομειώσεις .Τα παιδιά που έχουν μικρό αστιγματισμό (μέχρι 0,75 της διοπτρίας) δεν χρειάζονται γυαλιά ,αν δεν παραπονιούνται για πονοκεφάλους ,ζαλάδες ή κάποιες άλλες  ενοχλήσεις. 

Print Friendly, PDF & Email