Logo
Menu 

Πότε να Ξεκινήσει Σκι το Παιδί μου;

Πότε να Ξεκινήσει Σκι το Παιδί μου?Όλα τα παιδιά λατρεύουν το χιόνι. Οργανώστε μια οικογενειακή εκδρομή στο βουνό που θα τα γεμίσει με νέες εμπειρίες αλλά και θα τους δώσετε την ευκαιρία να ασχοληθούν με το σκι. Πότε είναι, όμως κατάλληλη ηλικία να ασχοληθεί το παιδί με το σκι.

Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα του σκι από την ηλικία από την ηλικία των 4 ετών. Στην ηλικία αυτή το σκι διδάσκεται σαν παιχνίδι και έτσι θα πρέπει να το δουν. Τα παιδιά δεν έχουν ακόμα αναπτύξει τον απαιτούμενο συντονισμό στις κινήσεις τους ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν προχωρημένες τεχνικές. Τα μαθήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν το βουνό και τις καιρικές συνθήκες, να εξοικειωθούν με τον εξοπλισμό, να μάθουν να ελέγχουν το σώμα και τα πέδιλά τους πάνω στο χιόνι και πάνω από όλα να περάσουν αξέχαστες στιγμές.

Από την ηλικία των 7 ετών τα παιδιά είναι σε θέση να εφαρμόζουν τεχνικά στοιχεία και προχωρημένες τεχνικές δεξιότητες με ακρίβεια. Η ικανότητα συντονισμού των παιδιών βρίσκεται σχεδόν στα επίπεδα αυτού των ενήλικων και η φυσική τους κατάσταση είναι αντίστοιχη των με αυτή προπονημένων ατόμων. Τα μαθήματα αν και διατηρούν το διασκεδαστικό τους στοιχείο επικεντρώνονται περισσότερο στην τεχνική. Τα παιδιά μαθαίνουν να μετατοπίζουν το βάρος τους πάνω στα πέδιλα ώστε να στρίβουν και να φρενάρουν αποτελεσματικά.

Στην ηλικία των 10 ετών τα παιδιά έχουν πλέον αφομοιώσει την τεχνική του σκι και είναι σε θέση να ελέγξουν απόλυτα την πορεία τους στην πίστα. Η χρήση μπατόν στις στροφές και η σωστή μετατόπιση του βάρους γίνεται πλέον μηχανικά. Τα μαθήματα επικεντρώνονται στην σωστή τεχνική περάσματος από πόρτες και σε παραλλαγές της τεχνικής ανάλογα με την ποιότητα του χιονιού και την κατάσταση της πίστας. Θέματα ασφαλείας επισημαίνονται στα παιδιά ώστε να αποφεύγουν τις κακοτοπιές.

Από τα 12-14 όπου ο παράγοντας της δύναμης αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς, τα παιδιά που θα το θελήσουν μπορούν να αρχίσουν την αγωνιστική προπόνηση.Πότε να Ξεκινήσει Σκι το Παιδί μου?

Για ένα παιδί βεβαίως υπάρχουν πολλοί πειρασμοί, και περισπασμοί που μπορούν να το απομακρύνουν από τον υγιεινό τρόπο ζωής και τον αθλητισμό (π.χ. σύνδρομο τηλεόρασης). Δυστυχώς η προσβασιμότητα και η δυσκολία σε τέτοιου είδους ασχολίες, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, απομακρύνουν ολοένα και περισσότερα παιδιά από τον υγιεινό τρόπο ζωής. Αποτέλεσμα, ανάμεσα σε άλλα, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και η μικρότερη ηλικία για την εκδήλωση καρδιαγγειακών ασθενειών, η έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων, η εσωστρέφεια και η συσσώρευση ψυχολογικών τραυμάτων. Αναμφίβολα λοιπόν ο αθλητισμός αποτελεί προτιμότερο τρόπο ζωής και λογικό είναι κάθε γονιός να τον επιδιώκει για τα παιδιά του. Το σκι πέρα όλων των προαναφερθέντων ωφελειών εμπεριέχει και το στοιχείο της επαφής με τη φύση και τον ενθουσιασμό της περιπέτειας. Και είναι αυτή ακριβώς η ιδιαιτερότητα του που το κάνει τόσο ξεχωριστό. Σε αυτή όμως την ιδιαιτερότητα κρύβονται και οι κίνδυνοι του αθλήματος και σε αυτό πρέπει να εστιάσουν οι γονείς και να φροντίσουν για την ασφάλεια των παιδιών τους.

 

Print Friendly, PDF & Email