Logo
Menu 

Υπολογιστής: Ο Νέος «Κολλητός» των Παιδιών μας ;

Υπολογιστής: Ο Νέος ΄΄Κολητός΄΄ των Παιδιών μας ;Οι υπολογιστές πλέον είναι στο δωμάτιο τους, είναι δίπλα τους και πολλές φορές η παρέα τους, ο ‘’κολλητός/ή τους’’. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει αυτή η παρέα ; Ποιές είναι οι θετικές και αρνητικές παράμετροι από τη χρήση τους;

Πότε ξεκινάει η επάφή;

Ο προβληματισμός σχετικά με τη χρήση και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση είναι μεγάλος. Οι ισχυρότερες αμφιβολίες όμως αφορούν στην πρώτη παιδική ηλικία, από 3-8 ετών. Πώς μπορούν τα μικρά παιδιά, να χρησιμοποιήσουν τους υπολογιστές; Στην αρχή μόνο σαν παιχνίδι που είναι και το φυσιολογικό. Με αυτή τη λογική δεν υπάρχει λόγος να μην ασχοληθούν μαζί τους και τα παιδιά της πρώτης νηπιακής ηλικίας (3-5 ετών). ΄\Ετσι ακόμη και ένα δίχρονο παιδάκι θα μπορούσε να έλθει σε επαφή μ’ ένα απλό πρόγραμμα που απαιτεί απλώς το κτύπημα κάποιων πλήκτρων, μόνο και μόνο για να εξοικειωθεί με τον υπολογιστή και τη χρήση του.

Χρήση και όχι κατάχρηση
Αν ένα παιδί μάθει να ζει με τον υπολογιστή νιώθοντας πως του είναι απαραίτητος, θα  αρχίσει να απομονώνεται, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει γενικότερα προβλήματα. Η μη εκδήλωση των συναισθημάτων, που είναι το αποτέλεσμα της παθητικής ενασχόλησης, βαθμιαία θα αποξενώσει το παιδί, κάνοντάς το ξένο ως προς το υπόλοιπο σύνολο. Ο υπολογιστής δεν μπορεί να βοηθήσει στην κοινωνική ένταξη του παιδιού, εφόσον δεν προσφέρει τις κατάλληλες «αρχές» συνύπαρξης με τους υπολοίπους. Το βασικό που πρέπει να μάθει λοιπόν ένα παιδί είναι η σωστή και λογική χρήση του υπολογιστή που δηλαδή του έιναι χρήσιμος και πότε αρχίζει να γίνεται επικίνδυνος.

Σωστή θέση και στάση

Η χρήση του υπολογιστή πρέπει να γίνεται με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στο χώρο και στη στάση γιατί μπορέι να προκαλέσει προβλήματα στο παιδί

Το πρώτο είναι το ότι τα παιδιά κάθονται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή χωρίς να κινούνται ή να αλλάζουν θέση. Αυτό δημιουργεί υπερένταση και καταπόνηση στους μυς. Επίσης προκαλούνται βλάβες λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων με εμπλοκή των ίδιων αρθρώσεων και μυών.
Το δεύτερο πολύ συχνό λάθος είναι η κακή εργονομική κατάσταση του γραφείου ή του χώρου όπου το παιδί ασχολείται με τον υπολογιστή. Το να μην κάθεται ίσια, το να μην είναι τα μάτια του στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη, το ποντίκι που μπορεί να μην είναι στο κατάλληλο μέγεθος για το χέρι του παιδιού, η ακόμη να μην είναι οι αγκώνες και τα γόνατα σε ορθή γωνία, μπορούν να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα υγείας.

Ο μαγικός κόσμος του ιντερνετ

Για τα παιδιά το Internet αποτελεί μοναδικό και αναπόσπαστο τρόπο της καθημερινής ζωής πάρα πολλούς λόγους: επικοινωνία με φίλους – αναζήτηση υλικού για σχολικές εργασίες – μουσική – βιβλία και παιχνίδια. Τα παιδιά σήμερα από μια ηλικία και πάνω μεγαλώνουν, με το Internet να αποτελεί κομμάτι της ζωής τους, καθώς το χρησιμοποιούν στο σπίτι, με τους φίλους, στο σχολείο, εξερευνώντας την πληθώρα δυνατοτήτων που προσφέρει.
Επίσης, το Internet συμμετέχει με τον τρόπο του στην ένταξη των παιδιών στη σημερινή κοινωνία με ένα ιδιόμορφο τροπο μέσα από κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook .

Υπολογιστής: Ο Νέος ΄΄Κολητός΄΄ των Παιδιών μας ;

Το πλέον σημαντικό είναι να ενημερώνετε τα παιδιά σας για τη χρήση του Internet, να κατανοούν ότι έχετε την εμπειρία να τα κατευθύνετε σωστά και να τους παρέχετε πολύτιμες συμβουλές προστασίας. Για την πλειοψηφία των παιδιών, η χρήση του Internet θεωρείται απόλυτα ασφαλής και διασκεδαστική. Αλλά δυστυχώς τίποτα στη ζωή δεν είναι «απόλυτα» ασφαλές για πάντα και το Internet δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όπως και στην ζωή μας, έτσι και στο Internet πρέπει να λαμβάνουμε προφυλάξεις την ασφάλεια την δική μας και της οικογενείας μας.

Προσοχή στον Εθισμό
Διεθνής έρευνες δείχνουν μια τάση των παιδιών να εθίζονται στο Ιντερνετ με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα υγείας είτε ψυχολογικά είτε σωματικά.
Τα ψυχολογικά συμπτώματα του παιδιού που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο είναι:
Αποζητά όλο και περισσότερο τη «συντροφιά» του υπολογιστή του.
Ευφορία και χαρά όση ώρα το παιδί είναι συνδεδεμένο στο Internet.
Δεν σταματά εύκολα τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται στο διαδίκτυο.
Παραμελεί την οικογένεια και τους φίλους του.
Είναι οξύθυμο όταν δεν ασχολείται με το Internet.
Λέει ψέματα σχετικά με τις δραστηριότητές του.
Αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο.

Τα σωματικά συμπτώματα του παιδιού που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο είναι:
Διαταραχές στη διατροφή.
Διαταραχές στο ωράριο ύπνου.
Μειωμένη αθλητική δραστηριότητα.
Ξηρά μάτια.
Ημικρανίες και πονοκέφαλοι.
Παραμέληση προσωπικής υγιεινής.

Η ώρα της αγοράς

Τι να προτιμήσω;

Αν και οι φορητοί υπολογιστές (laptops) έχουν γίνει μόδα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μη-φορητοί (desktop)είναι πιο οικονομικοί και έχουν συνήθως πολύ καλύτερες επιδόσεις από αντίστοιχους laptops. Το ίδιο ισχύει και για τις οθόνες. Αν επιλέξετε κάποιον μεταχειρισμένο υπολογιστή είναι σημαντικό να δοκιμάσετε αν τα εκπαιδευτικά προγράμματα και παιχνίδια (κατάλληλα για την ηλικία) δουλεύουν χωρίς διακοπές στον ήχο ή στην εικόνα.

Η οθόνη και τα μάτια σας

Αν και υπάρχουν οθόνες για υπολογιστές σε πολύ χαμηλές τιμές, οι ποιοτικά καλές οθόνες στοιχίζουν. Η οθόνη ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια στον εξοπλισμό σας. Ελέγξτε το ρυθμό ανανέωσης της εικόνας. Όσο μεγαλύτερη η οθόνη τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η συχνότητα ανανέωσης. Συνήθως συνιστάται μία συχνότητα πάνω από 80Ηz. Έτσι τα μάτια του παιδιού δεν κουράζονται.

Print Friendly, PDF & Email