Logo
Menu 

Παιδί και Διατροφή

 Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του οργανισμού τους για ανάπτυξη και υγεία. Όταν τα παιδιά αρχίζουν το σχολείο αυξάνουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Αυτό συνεπάγεται αύξηση των ενεργειακών τους αναγκών.

 

Παιδί και Διατροφή

Διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού

Οι διατροφικές απαιτήσεις του παιδιού, ποικίλουν ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης, τη σύσταση σώματος και το επίπεδο της φυσικής του δραστηριότητας. Σε γενικές γραμμές λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή για ένα παιδί θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές και από τις 4 ομάδες (Γαλακτοκομικά,Φρούτα,-Λαχανικά, Ομάδα Κρέατος και Ομάδα Δημητριακών) και να προσβλέπει στην κάλυψη όλων των θρεπτικών αναγκών ( Πρωτεΐνες ,Υδατάνθρακες , Βιταμίνες και Μέταλλα).

Ενέργεια που χρειάζεται

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το τι τρώει ένα παιδί είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του, τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα του. Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού του.Παράλληλα αισθάνεται δυνατό και ορεξάτο καθ΄όλη την διάρκεια της ημέρας.

Η μέση ενεργειακή κατανάλωση για ανάπτυξη προσδιορίζεται σε:

Παιδιά 4-6 ετών: 100-110 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους

Παιδιά 7-10 ετών: 70-100 θερμίδες ανά κιλό σωματικού βάρους

Ένα πλούσιο και κυρίως θρεπτικό πρωινό θα του δώσει τη δύναμη, την όρεξη και το κέφι που χρειάζετι για την μέρα που ξεκινά.

Υδατάνθρακες – Λίπη – Πρωτεΐνες 

Ένα σωστό και ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει να περιλαμβάνει:

  • 50-60% υδατάνθρακες
  • 25-30% λίπη
  • 10-15% πρωτεΐνες 

Υδατάνθρακες

Υδατάνθρακες δεν πρέπει να λείπουν από την καθημερινή διατροφή του παιδιού γιατί του δίνουν την ενέργεια που χρειάζεται. Οι δύο βασικοί υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη και το άμυλο. Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε τροφές όπως τα γλυκά, τα μπισκότα, το κέικ, το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες.

Λίπη

Αποτελούν πηγή ενέργειας απαραίτητη για τη σωματική και νοητική του ανάπτυξη.Η υπερβολική τους όμως κατανάλωση, οδηγεί σε συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα λίπη βρίσκονται στο παχύ κρέας, τα αλλαντικά, το λάδι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρωτεΐνες 

  Οι πρωτεΐνες αποτελούν τη μοναδική πηγή αμινοξέων για την σύνθεση νέων ιστών ή για τις “επισκευές”των καθημερινών κυτταρικών φθορών.Οι πρωτεΐνες βρίσκονται στα δημητριακά, τα αυγά , τα ψάρια, τα πουλερικά, τους ξυρούς καρπούς και τα  γαλακτοκομικά.

Βιταμίνες-Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη σωστή λειτουργία του παιδικού οργανισμού. Μια  από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών ( λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) σε ενέργεια. Ακόμα και μικρή έλλειψη των βιταμινών στον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, εκνευρισμού, αδικαιολόγητου άγχους, υπνηλίας καθώς και ευαισθησία στα κρυολογήματα. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι και αυτά ουσίες απαραίτητες για πολλές από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά ένζυμα δεν ” λειτουργούν”χωρίς την βοήθεια των μετάλλων. Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σε θέση να παράγει ούτε ένα μέταλλο ή ιχνοστοιχείο και βασίζεται εξ ολοκλήρου στην διατροφή και στα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες.

 

Print Friendly, PDF & Email