Logo
Menu 

Οι Διατροφικές Αλλεργίες Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Παιδιών

Τα μικρά παιδιά με διατροφικές αλλεργίες, τείνουν να είναι μικρότερα από τα συνομήλικά τους χωρίς αλλεργίες, παρά το γεγονός ότι έχουν όμοια διατροφική πρόσληψη.
Οι Διατροφικές Αλλεργίες Επηρεάζουν την Ανάπτυξη των Παιδιών
Η έρευνα έχει δείξει ότι οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά. Αυτό πολλές φορές συνεπάγεται στον διατροφικό περιορισμό των παιδιών και στην πιθανότητα να μην παίρνουν επαρκή θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες κινούνται σε φυσιολογικά όρια ανάπτυξης, ως προς το ύψος και το βάρος, για την ηλικία τους.
Σε μια έρευνα όπου εξετάστηκανπαιδιά με τροφικές αλλεργίες και παδιά χωρίς τροφικές αλλεργίες και μέσο όρο ηλικίας τα 4 έτη, το 88% των γονέων των παιδιών με αλλεργία είχαν λάβει συμβουλές από διατροφολόγο, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δεχθεί συμβουλές από τον παιδίατρο τους.
Δεν διαπιστώθηκαν διαφορές στο μέσο βάρος και ύψος των δύο ομάδων. Όταν έλεγξαν το βάρος και το ύψος του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του, οι μέσες τιμές έτειναν να είναι χαμηλότερες, αν και φυσιολογικές, στην ομάδα της τροφικής αλλεργίας.
Επιπλέον, εννέα παιδιά με τροφικές αλλεργίες είχαν σκορ Ζ (βάρος ανάλογα την ηλικία) που ήταν κάτω από τον μέσο όρο για την ηλικία και το φύλο τους.
Επίσης επτά παιδιά με αλλεργίες είχαν σκορ ύψους προς βάρος κάτω από το μέσο όρο, έναντι δύο παιδιών της ομάδας ελέγχου.
Για παράδειγμα, ένα κορίτσι 4 ετών με σκορ Ζ κοντά στον μέσο όρο, έχει βάρος περίπου 15,8 κιλά. Ένα κορίτσι που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο έχει βάρος περίπου 11,7 κιλά.
Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους γονείς να συμπληρώσουν το τριήμερο διατροφικό ημερολόγιο των παιδιών τους, δεν προέκυψαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ως προς τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και το ασβέστιο. Τα παιδιά με διατροφικές αλλεργίες έτειναν να παίρνουν περισσότερη βιταμίνη Α και Ε από τα συνομήλικα τους.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μόνιμη πεπτική φλεγμονή στα παιδιά με τροφικές αλλεργίες μειώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, όμως τίποτα ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί.

Print Friendly, PDF & Email