Logo
Menu 

Λευκό ή Μαύρο Ψωμί για την Διατροφή του Παιδιού;

Λευκό ή Μαύρο Ψωμί για τα Παιδιά; Το ψωμί είναι η πιο βασική τροφή με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Χρησιμοποιείται με πολλούς τρόπους και καλύπτει σχεδόν όλα τα πιάτα της ημέρας. Τα είδη του ψωμιού σε λευκό και μαύρο δημιουργεί το ερώτημα για το πιο είναι το πιο κατάλληλο είδος ψωμιού για να επιλέξουμε να βάλουμε στη διατροφή των παιδιών. Ποιο θα του δώσει τα απαραίτητα στοιχεία που θέλει σε ημερησία ποσότητα για τη σωστή σωματική και πνευματική του ανάπτυξη;

Παρακάτω βλέπουμε ένα πίνακα με την διατροφική αξία των ειδών του ψωμιού και όπως παρατηρούμε η θρεπτική τους αξία διαφέρει ελάχιστα.

 

Θρεπτικά συστατικά ανά 30 γρ. (1 φέτα)

Λευκό ψωμί

Πολύσπορο

Σικάλεως

Oλικής αλέσεως

Θερμίδες

70

79

61

68

Yδατάνθρακες (γρ.)

14

17

13

13

Πρωτεΐνες (γρ.)

2

2,9

2,3

2

Λιπαρά (γρ.)

1

0,4

0,3 >/td>

0,7

Φυτικές ίνες (γρ.)

0,6

1,7

0,7

2

Nάτριο (mg)

194

182

139

142

 

Άρα πως μπορεί να αποφασίσει ένας γονέας;

Η διαφορά μεταξύ των δυο ειδών ψωμιού έγκειται στο ασβέστιο αλλά και στις φυτικές ίνες. Και τα δυο αυτά συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού.

Συγκεκριμένα λοιπόν:

Το ψωμί σικάλεως και ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες , πράγμα το οποίο βοηθάει στην ομαλότερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος αλλά και στη καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά..

Στον αντίποδα, το λευκό ψωμί περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, που είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη των οστών των παιδιών. Το ασβέστιο βοηθάει επίσης και στη ενδυνάμωση των δοντιών.

Όπως γίνεται αντιληπτό και τα δύο ψωμιά έχουν τα πλεονεκτήματα τους και πως και τα δυο υπερτερούν, έναντι στο άλλο, σε κάποια στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Η απόφαση των γονιών για το ποιο ψωμί θα διαλέξουν τελικά έχει να κάνει με το υπόλοιπο πρόγραμμα διατροφής των παιδιών. Αν, για παράδειγμα, το μενού δεν καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού για φυτικές ίνες τότε η σωστή επιλογή είναι να διαλέξει το μαύρο ψωμί. Αν, αντιθέτως , η διατροφή που ακολουθείτε για τα παιδιά σας δεν μπορεί να καλύψει τη ποσότητα σε ασβέστιο τότε το λευκό ψωμί είναι απαραίτητο στην καθημερινότητα ενός παιδιού. Μια άλλη επιλογή είναι ο συνδυασμός των δυο τροφών. Ούτως ή άλλως το ψωμί μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πρωινό, στο μεσημεριανό, στη δημιουργία ενός σνακ αλλά και στο βραδινό. Αφού υπάρχουν πολλές επιλογές θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και τα δυο είδη , αφού ανήκουν και τα δυο στις τροφές υψηλής διατροφικής αξίας και χαμηλού οικονομικού κόστους.

 

Print Friendly, PDF & Email