Logo
Menu 

Ιδέες Για Να Βελτιώσετε Τη Μνήμη Του Παιδιού Σας

Η πολύ καλή μνήμη είναι κάτι έμφυτο. Άλλοι μπορούν τα θυμούνται λεπτομέρειες για κάτι και άλλοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα σε πολύ απλά πράγματα. Τα περισσότερα παιδιά δεν ανήκουν σε κανένα από τα δύο αυτά άκρα, υπάρχουν όμως μικρά κόλπα, που μπορούν να τα βοηθήσουν να βελτιώσουν τη μνήμη τους.

Ιδέες Για Να Βελτιώσετε Τη Μνήμη Του Παιδιού Σας

Πρωινο απολύτως Απαραίτητο

Μελέτες δείχνουν ότι η καθιέρωση καθημερινού πρωινού αυξάνει την πρόσφατη μνήμη. Επίσης, μια σειρά από δημοσιευμένες έρευνες που μελέτησαν την απόδοση μαθητών σε πρωινά τεστ στο σχολείο μετά τη λήψη ή μη πρωινού έδειξαν ότι η απόδοσή τους ήταν υψηλότερη όταν τα παιδιά είχαν καταναλώσει πρωινό στο σπίτι, κάτι που οφείλονταν και στην καλύτερη λειτουργία της μνήμης τους.

Τροφές που βελτιώνουν τη μνημη

Η αφυδάτωση του σώματος έχει άμεσο αντίκτυπο στη μνήμη. Προκαλεί σύγχυση και δυσκολία στη σκέψη. Μία πτώση του 2% στα υγρά του σώματος μπορεί να θολώσει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και να προκαλέσει δυσκολίες.
Η θειαμίνη, το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της μνήμης. Πού τα βρίσκουμε; στο ψωμί, τα δημητριακά, τα λαχανικά και τα φρούτα.
Ακόμα, ψάξτε τη γλυκόζη στα φαγητά που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες (σιτηρά, φρούτα, λαχανικά, γάλα) και τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στο ελαιόλαδο αλλά και στην πέστροφα, τις σαρδέλες και τις ρέγκες.

Μνημη παιχνίδι.

Όπως όλες οι δεξιότητες έτσι και η μνήμη βελτιώνεται με εξάσκηση. Υπάρχουν μερικά παιχνίδια-κόλπα
που μπορείτε να δοκιμάσετε για να εξασκήσετε τη μνήμη σας.

Ποιος θυμάτα τα ψώνια

Ο πρώτος παίχτης αρχίζει λέγοντας: ΄΄πήγα στο σούπερ μάρκετ και αγόρασα………..΄΄ και γεμίζει το κενό με ένα αντικείμενο. Ο επόμενος παίχτης πρέπει να επαναλάβει το αντικείμενο του προηγούμενου, προσθέτοντας και ένα δικό του. Έτσι και ο επόμενος, επαναλαμβάνει τη λίστα, προσθέτοντας ένα τρίτο αντικείμενο.
Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι κάποιος να ξεχάσει ένα από τα ψώνια.

Ιστοριες με αντικειμενα

Γράψτε μία ιστορία για την επίσκεψή σας στην αγορά συμπεριλαμβάνοντας πολλά από τα πράγματα που αγοράσατε. Διαβάστε τη στα παιδιά και δείτε μετά πόσα από αυτά τα πράγματα θα θυμηθούν.

Τυφλομυγα

Σε ένα δωμάτιο χωρίς αιχμηρά αντικείμενα δένετε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντίλι.
Έπειτα, τοποθετείτε κάπου στο πάτωμα,
περίπου 3 μέτρα μακριά του, ένα αντικείμενο μετρίου μεγέθους, όπως μία μπάλα ή ένα βιβλίο. Χρονομετρήστε το όσο θα ψάχνει το αντικείμενο.Όταν το βρει, σημειώστε το χρόνο που έκανε. Μετά επαναλάβετε το πείραμα, κατά πόσο μειώθηκε ο χρόνος;

Τελικα τι λείπει?

Πάρτε ένα δίσκο και τοποθετείστε πάνω του μερικά μικρά αντικείμενα, διαφορετικά μεταξύ τους. Σκεπάστε τον με μία πετσέτα. Μαζέψτε τα παιδιά και κάντε τα αποκαλυπτήρια, αφήνοντας τα να παρατηρήσουν τα αντικείμενα για ένα λεπτό. Στη συνέχεια σκεπάστε και πάλι το δίσκο και πείτε τους να γράψουν όσα αντικείμενα θυμούνται. Τα έγραψαν όλα; Ξέχασαν κάποιο;

Print Friendly, PDF & Email