Logo
Menu 

Μύθοι για την Γονιμότητα

Τι προκαλεί τόσες πολλές παρανοήσεις σχετικά με τη σύλληψη; Μερικές είναι ιστορίες των παλιών γυναικών, άλλες απλά φήμες ή παραμορφωμένη επιστήμη. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ιδέα για το αναπαραγωγικό σύστημα των ανθρώπων και πώς λειτουργεί.

Μύθοι για την Γονιμότητα

Ένας από τους πιο κοινούς μύθους σχετικά με τη γονιμότητα είναι ότι το να είσαι σε καλή υγεία σημαίνει σύλληψη, ή τέλος πάντων είναι πιο πιθανό-θεωρείται από πολλές γυναίκες, σύμφωνα με την Δρ M. Singh, μια ενδοκρινολόγς στο Beaumont Hospital William, Royal Oak του Μίσιγκαν. «Αισθάνονται ότι όσο φροντίζουν τον εαυτό τους τρώγοντας σωστά και με την κατάλληλη άσκηση, ότι η γονιμότητα δεν θα μειωθεί», λέει η δρ Σινγκ. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απλά ο τρόπος για να είμαστε γόνιμοι. Η γονιμότητα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, ανεξάρτητα από την υγεία.

Έχουμε συλλέξει μερικούς από τους πιο κοινούς μύθους της γονιμότητας και σε συνδυασμό με τα γεγονότα θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

Τα προβλήματα γονιμότητας ξεκινάνε στα 35

Τα πραγματικά περιστατικά δείχνουν ότι οι αλλαγές στη γονιμότητα σε όλη τη ζωή μιας γυναίκας δεν μειώνεται ξαφνικά όταν γίνεται 35.  Αντιθέτως, πολλές γυναίκες φθάνουν στο γόνιμο αποκορύφωμά τους γύρω στα είκοσι τους.  Αυτή είναι μια εποχή όμως που οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν καν εξετάσει το ενδεχόμενο να γίνουν μητέρες. Αλλά μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε σκεφτεί την ιδέα της μητρότητας, δεν σημαίνει ότι το βιολογικό σας ρολόι δεν χτυπάει. Γνωρίζοντας και κατανοώντας αυτό από την πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να αποτρέψει πολλά από τα προβλήματα που θα προκύψουν αργότερα και να σας δώσει κάποιες ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τις πιθανότητές σας να συλλάβετε.

Η υπογονιμότητα είναι ένα γυναικείο πρόβλημα

Για κάποιο λόγο, όταν προκύπτει  ένα πρόβλημα με τη γονιμότητα σ ένα ζευγάρι, ο υπαίτιος συχνά θεωρείται ότι είναι η γυναίκα, αλλά αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Σύμφωνα με τον Δρ Benjamin Rivnay, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης με ειδικότητα σε εργαστήριο δοκιμών υπογονιμότητας στο Woburn, της Μασαχουσέτης, το 40 % των προβλημάτων στειρότητας αποδίδεται στους άνδρες. Ένα άλλο 40% αποδίδεται στις γυναίκες, και περίπου το 20% των προβλημάτων στειρότητας μπορεί να αποδοθεί και στα δύο μέρη.

Το καθημερινό σεξ βοηθάει στη σύλληψη

Η καθημερινή σεξουαλική επαφή δεν θα αυξήσει αναγκαστικά τις πιθανότητες μιας γυναίκας για να συλλάβει. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η δραστικότητα του σπέρματος ενός άνδρα δεν μπορεί να εξαντληθεί μετά από συχνή επαφή, λέει η δρ Σινγκ, αλλά το σεξ κάθε δεύτερη μέρα κατά τη στιγμή της ωορρηξίας (πιο συχνά μεταξύ των ημερών 12 και 16 του εμμηνορροϊκού κύκλου μιας γυναίκας) είναι επαρκές γιατί το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει κατά μέσο όρο δύο ημέρες.

Το χάπι μειώνει τη γονιμότητα

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η συνεπής χρήση των αντισυλληπτικών χαπιών επηρεάζει τη μελλοντική γονιμότητα. Επειδή παραμένουν στο σύστημα της γυναίκας για περίπου 24 ώρες σε ένα χρόνο, τα χάπια δεν κάνουν μεγάλη επίδραση στην ικανότητα του σώματος να αναπαραχθούν. Αν μη τι άλλο  «Τα χάπια ελέγχου γέννησης έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία και τη μείωση των συμπτωμάτων των διαταραχών, όπως η ενδομητρίωση, η οποία είναι ένας παράγοντας της υπογονιμότητας,” λέει ο Δρ Brasner.

Σύλληψη γίνεται μόνο κατά τη συνουσία

“Μπορεί να χρειαστούν αρκετές ημέρες από τη στιγμή της συνουσίας για τη σύλληψη να συμβεί,” λέει ο Δρ Brasner. Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας για ημέρες, μια γυναίκα μπορεί να κάνει σεξ λίγες ημέρες πριν από την ωορρηξία και ακόμα να μείνει έγκυος!

Το άγχος προκαλεί υπογονιμότητα

Ενώ το στρες μπορεί να καθυστερήσει την ωορρηξία καταστέλλοντας τις ορμόνες,  δεν κατέχει καμία επίπτωση για την ικανότητα ενός ζευγαριού να τεκνοποιήσει. Η πραγματική συνάντηση του σπέρματος και των αυγών, δεν επηρεάζεται από την κανονική πίεση . Φυσικά, εάν το άγχος επηρεάζει την ικανότητα ενός ζευγαριού να έχουν σεξουαλική επαφή, τότε αυτό είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία!

Σύλληψη Είναι εύκολο μετά το 1ο παιδί.

Αν και είναι ελαφρώς πιο πιθανό να είναι σε θέση να συλλάβουν ένα άλλο παιδί μετά το 1ο , δεν υπάρχουν εγγυήσεις για αυτό. Μια πρώτη εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τη μήτρα ακατάλληλα για τη σύλληψη, λέει η δρ Σινγκ, ή, «Αν είναι κοντά στην ηλικία των 40 … τα ωοθηκικά αποθέματα μπορεί να έχουν γίνει περιορισμένα.» Δευτεροβάθμια στειρότητα, δηλαδή, το πρόβλημα να συλλάβουν ένα δεύτερο ή επόμενο παιδί , είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική και εξίσου μια ευλογία.

Η ωορρηξία λαμβάνει χώρα την 14η Ημέρα

Ενώ ο τυπικός έμμηνου κύκλου είναι 28 ημέρες, δεν είναι για κάθε γυναίκα τυπική. Στην πραγματικότητα, πολλές γυναίκες έχουν έναν κύκλο που διαρκεί από 21 ημέρες έως όσες 35 ημερών, λέει η δρ Σινγκ. Για να υπολογίσετε την ημέρα της ωορρηξίας σας, μετρήστε προς τα πίσω 14 ημέρες από την τελευταία ημέρα του κύκλου σας. Είναι πολύ πιθανο να είναι 14η ημέρα ή την 12η ημέρα ή ακόμα και την 20η ημέρα.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε πιο εξελιγμένες μεθόδους για την πρόβλεψη και τις ημέρες της ωορρηξίας σας. Δοκιμάστε την παρακολούθηση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος σας, βλέποντας τις αλλαγές στο κολπικό υγρό σας, ή στο σάλιο ή τα ούρα σας για παρουσία των χημικών ουσιών που δείχνει ότι η ωορρηξία είναι κοντά.

Δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Δεδομένου ότι ο χρόνος της ωορρηξίας ποικίλλει σε πολλές γυναίκες, είναι δυνατόν να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αν και είναι απίθανο, λέει η δρ Σινγκ, μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ωορρηξία, ήδη από την έβδομη ημέρα ή να έχουν μια εκτεταμένη περίοδο της εμμήνου ρύσεως που διαρκεί μέχρι την ωορρηξία. Ομοίως, δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να ζήσει στην τραχηλική βλέννη κατά μέσο όρο δύο ημέρες, όλα είναι πιθανά.

Print Friendly, PDF & Email