Logo
Menu 

Διαβήτης & Εγκυμοσύνη. Ποιοι οι Κίνδυνοι;

O διαβήτης είναι μια κατάσταση στην οποία η ποσότητα του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα είναι πολύ υψηλή. Η γλυκόζη προέρχεται από την πέψη των αμυλούχων τροφίμων, όπως το ψωμί και το ρύζι. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει γλυκόζη για ενέργεια.

Διαβήτης & Εγκυμοσύνη. Ποιοι οι Κίνδυνοι;
Τρεις τύποι του διαβήτη μπορεί να σας επηρεάσει, όταν είστε έγκυος. Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2 είναι μακροπρόθεσμες συνθήκες που οι γυναίκες μπορεί να έχουν πριν μείνουν έγκυες (προϋπάρχοντος διαβήτη). Ο διαβήτης κύησης αναπτύσσεται μόνο στην εγκυμοσύνη και φεύγει αφότου το μωρό γεννιέται.

Ο διαβήτης τύπου 1

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει καθόλου ινσουλίνη. Αρχίζει συνήθως στην παιδική ηλικία, και οι περισσότερες γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 θα πρέπει να γνωρίζουν την κατάστασή τους πριν μείνουν έγκυες. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνουν ινσουλίνη για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα τους.

Διαβήτη τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν η ινσουλίνη που παράγεται δεν λειτουργεί σωστά. Αυτό συμβαίνει συχνά σε υπέρβαρα άτομα και συνήθως διαγιγνώσκεται σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί σε νεαρότερη ηλικία, κυρίως σε χώρες της Ασίας.
Μπορεί να γνωρίζετε ότι έχετε διαβήτη τύπου 2 πριν μείνετε έγκυος, ή μπορεί να διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί συνήθως να υποστεί κατεργασία με τα δισκία και να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, αλλά σε ορισμένες έγκυες γυναίκες χρειάζονται ενέσεις ινσουλίνης.

Ο διαβήτης κύησης

Ο διαβήτης κύησης εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη μόνο. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, αλλά εμφανίζεται συχνά κατά το δεύτερο εξάμηνο. Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή επιπλέον ινσουλίνη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Ο διαβήτης κύησης φεύγει αφού έχετε γεννήσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι έχετε διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή, αν έχετε διαβήτη κύησης, όταν είστε έγκυος.
Έχοντας διαβήτη όταν είστε έγκυος υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών για σας και το μωρό σας. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο αυτό, αλλά αυτό εξαρτάται εν μέρει από τον τύπο του διαβήτη που έχετε.

Εάν έχετε ήδη διαβήτη

Εάν έχετε ήδη διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2, μπορεί να διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο:
• αυξάνει τον κίνδυνο ενός δύσκολου τοκετού, με την πιθανότητα καισαρικής
• αποβολή
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα με τα μάτια τους (που ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τα νεφρά (διαβητική νεφροπάθεια), ή τα υπάρχοντα προβλήματα μπορεί να επιδεινωθούν.
Το μωρό σας μπορεί να είναι σε κίνδυνο:
δεν αναπτύσσεται φυσιολογικά και έχουν εκ γενετής ανωμαλίες, ιδιαίτερα στην καρδιά και το νευρικό σύστημα ανωμαλίες
είναι νεκρά ή πεθαίνουν σύντομα μετά τη γέννηση
έχοντας προβλήματα υγείας λίγο μετά τη γέννηση (όπως η καρδιά και αναπνευστικά προβλήματα) και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη
ανάπτυξη της παχυσαρκίας ή του διαβήτη αργότερα στη ζωή

Η μείωση των κινδύνων, αν έχετε ήδη διαβήτη

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει τον κίνδυνο για τη δική σας και την υγεία του μωρού σας είναι να εξασφαλιστεί ότι ο διαβήτης σας ελέγχεται καλά πριν μείνετε έγκυος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ή διαβητολόγος (ειδικός διαβήτη) για συμβουλές. Θα πρέπει να αναφέρεται σε ένα διαβητολογικό ιατρείο πριν από τη σύλληψη για τη στήριξη πριν προσπαθήσετε να μείνετε έγκυος. Βρείτε τις υπηρεσίες υποστήριξης διαβήτη κοντά σας.
Θα πρέπει να παρέχεται μια εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση της HbA1c, η οποία βοηθά στο να εκτιμηθεί το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας. Είναι καλύτερα αν το επίπεδο δεν είναι περισσότερο από 6,1% πριν μείνετε έγκυος. Εάν HbA1c σας είναι υψηλότερο από αυτό, θα υπάρξει όφελος από το να πάρει τη γλυκόζη του αίματός σας υπό καλύτερο έλεγχο πριν από τη σύλληψη, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος των επιπλοκών για εσάς και το μωρό σας.
φολικό οξύ
Οι γυναίκες με διαβήτη πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερη δόση του φυλλικού οξέος. Η κανονική ημερήσια δόση για τις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες και για τις έγκυες γυναίκες είναι 400 μικρογραμμάρια. Διαβητικές γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 5 mg (5 mg) την ημέρα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αυτό το υψηλής δόσης φυλλικού οξέος για εσάς. Λαμβάνοντας φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη του μωρού σας από την ανάπτυξη εκ γενετής ανωμαλίες, όπως η δισχιδής ράχη. Θα πρέπει να πάρετε φολικό οξύ μέχρι να είναι 12 εβδομάδων έγκυος.

Η θεραπεία σας

Η θεραπείας σας είναι πιθανό να χρειάζεται προσαρμογή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας. Εάν παίρνετε φάρμακα για παθήσεις που σχετίζονται με το διαβήτη σας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυτό μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει.
Είναι πολύ σημαντικό να κλείσετε ραντεβού , έτσι ώστε η ομάδα φροντίδας σας μπορεί να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να αντιδρούν σε τυχόν αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δική σας ή την ευημερία του μωρού σας.
Πρέπει να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας πιο συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα μάτια και τα νεφρά σας θα πρέπει να εξετάζονται πιο συχνά για να ελεγχθεί ότι δεν αλλοιώνεται κατά την εγκυμοσύνη, όπως τα μάτια και προβλήματα στα νεφρά μπορεί να γίνουν χειρότερα.

Εάν αναπτύξετε διαβήτη κύησης
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης, εάν:
 είστε υπέρβαροι, με ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) πάνω από 30 (χρησιμοποιούν το ΔΜΣ αριθμομηχανή υγιές βάρος, αλλά σημειώστε ότι αυτός ο υπολογιστής δεν είναι κατάλληλο για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
 έχετε γεννήσει ένα μεγάλο μωρό, που ζυγίζει περισσότερο από 4,5 kg (£ 9,9), κατά το παρελθόν
 είχατε διαβήτη κύησης πριν
 έχετε ένα γονέα, αδελφό, αδελφή ή παππούς με διαβήτη
 καταγωγή σας είναι της Νότιας Ασίας, Καραϊβική ή  Μέση Ανατολή 

Το μωρό σας μπορεί να είναι σε κίνδυνο:
 θνησιγένεια
 προβλήματα υγείας λίγο μετά τη γέννηση (όπως η καρδιά και αναπνευστικά προβλήματα) και χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη
 ανάπτυξη της παχυσαρκίας ή του διαβήτη αργότερα στη ζωή

Έλεγχος διαβήτη κύησης
Ο διαβήτης κύησης μπορεί συχνά να ελεγχθεί με δίαιτα. Ένας διαιτολόγος θα σας συμβουλεύσει για το πώς να επιλέξετε τα τρόφιμα που θα κρατήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά. Θα πρέπει επίσης να δοθεί ένα κιτ για να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας είναι ασταθής, ή το μωρό σας φαίνεται να είναι μεγάλο σε υπερηχογράφημα, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε δισκία ή να κάνετε στον εαυτό σας ενέσεις ινσουλίνης.
Ανεξάρτητα από τον τύπο του διαβήτη που έχετε, θα έχετε πιο συχνά – και μερικές φορές χρονοβόρα – προγεννητικά ραντεβού για να ελέγξετε την πρόοδο του μωρού σας.

Τοκετός και γέννηση

Τα μωρά που γεννιούνται από διαβητικές μητέρες είναι συχνά μεγαλύτερα από το κανονικό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γλυκόζη στο αίμα περνά απευθείας από εσάς στο μωρό σας, οπότε αν έχετε υψηλά επίπεδα γλυκόζης , το αίμα του μωρού σας θα παράγει επιπλέον ινσουλίνη για να τα αντισταθμίσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το μωρό σας να αποθηκεύει περισσότερο λίπος στους ιστούς. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη γέννηση, η οποία απαιτεί την τεχνογνωσία της ομάδας του νοσοκομείου.

Μετά τη γέννηση

Δύο έως τέσσερις ώρες αφού το μωρό σας γεννηθεί, θα πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξετε αν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα του είναι πολύ χαμηλό. Ταΐστε το μωρό σας το συντομότερο δυνατόν μετά τη γέννηση (εντός 30 λεπτών) για να βοηθήσει να κρατήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του σε ένα ασφαλές επίπεδο.
Αν η γλυκόζη στο αίμα του μωρού σας δεν μπορεί να διατηρηθεί σε ένα ασφαλές επίπεδο, που μπορεί να χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.
Αν είχατε διαβήτη κύησης, μπορείτε να σταματήσετε όλες τις θεραπείες μετά τη γέννηση. Θα πρέπει να προσφέρεται μια εξέταση για να ελέγξει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας πριν πάτε σπίτι και στο έξι εβδομάδων μετά τον τοκετό ελέγχου σας. Θα πρέπει επίσης να δοθούν συμβουλές για τη διατροφή και την άσκηση.

Print Friendly, PDF & Email