Logo
Menu 

Ψητό Κατσαρόλας με Πατάτες Ογκρατέν

Αυτήν την Κυριακή επιλέξτε να φτιάξετε το μοσχάρι σας ψητό Κατσαρόλας συνοδευόμενο από πατάτες ογκρατέν.

Ψητό Κατσαρόλας με Πατάτες Ογκρατέν

Υλικά Συνταγής:

1 κιλό μοσχάρι (φιλέτο ή κόντρα ή νουά ή ποντίκι )
2 ζωμοί βοδινού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 καρότο
1/2 κρεμμύδι
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
σπάγκος μαγειρικής
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες baby καθαρισμένες και ολόκληρες
1 κ.σ. πάπρικα
250 γρ. εμένταλ
250 γρ. κεφαλογραβιέρα
250 γρ. ρεγκάτο
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
500 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. γάλα
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή:
Για το κρέας
Κόψτε κατά μήκος το σκόρδο σε δοντάκια. Τρυπήστε το κρέας με μυτερό μαχαίρι εδώ κι εκεί και μπήξτε μέσα τα δοντάκια σκόρδου. Κόψτε 5-6 κομμάτια σπάγκο και δέστε σφιχτά το κρέας κατά μήκος κάθε 2 εκ. ούτως ώστε να κρατήσει ωραίο σχήμα κατά το μαγείρεμα και να κοπεί ωραία σε φέτες στην πιατέλα. Σε μικρή-στενή κατσαρόλα, ίσα που να χωράει το κρέας, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίστε το πολύ καλά γύρω γύρω απ’ όλες τις πλευρές, για περίπου 10΄. Προσθέστε τότε το καρότο ολόκληρο, το κρεμμύδι και πασπαλίστε με μοσχοκάρυδο. Σβήστε με το κρασί. Προσθέστε τον ζωμό βοδινού. Χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε το φαγητό και σιγομαγειρέψτε για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αν χρησιμοποιήσετε φιλέτο, στα 40΄ θα είναι έτοιμο. Κάθε 15΄ πρέπει να γυρίζετε το κρέας ώστε να ψηθεί σωστά μέχρι μέσα. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώστε. Αφού βράσει το κρέας, το βγάλτε το σε σανίδα κοπής. Αφαιρέστε τον σπάγκο και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Εάν η σάλτσα είναι αραιή δυναμώστε τη φωτιά για 4΄-5΄ έως ότου εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες, δείγμα ότι έχει δέσει καλά η σάλτσα.
Συμβουλή: Πρέπει να το έχετε σε χαμηλή φωτιά. Όταν το τρυπήσετε, το υγρό που θα βγαίνει πρέπει να είναι διάφανο εάν το θέλετε καλοψημένο και ροζ εάν το θέλετε μέτρια ψημένο.

Μαμάδες tips :
Δέστε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Ροδίστε το κρέας γύρω γύρω να κάνει κρούστα.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος κάθε 15’ γυρίστε το κρέας για να ψηθεί ομοιόμορφα.
Απαραίτητο σιγανό ψήσιμο για τέλειο αποτέλεσμα.
Για τις πατάτες
Κόψτε σε κυβάκια ή τρίψτε όλα τα τυριά. Καθαρίστε τις πατάτες. Βράστε τις για 20′ να μισομαλακώσουν. Στραγγίξτε τις και βάλτε τις σε βουτυρωμένο πυρέξ. Πασπαλίστε με την πάπρικα. Προσθέστε το σκόρδο. Κάντε μια στρώση τα τυριά. Περιχύστε με την κρέμα και το γάλα. Τρίψτε μπόλικο πιπέρι.
Ψήστε σε δυνατό φούρνο στους 200ºC για 25′ περίπου για να λιώσουν τα τυριά .

 

Print Friendly