Logo
Menu 

Έξυπνες Ιδέες για Εξοικονόμηση Ενέργειας

Κι όμως, είναι πολύ εύκολο να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια. Η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα

Έξυπνες Ιδέες για Εξοικονόμηση ΕνέργειαςΤο φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Οι ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκλύονται στην ατμόσφαιρα έχουν αυξηθεί ανησυχητικά τις τελευταίες δεκαετίες λόγω των εντεινόμενων δραστηριοτήτων παγκοσμίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα θερμότητα, η οποία αλλιώς εκλύεται στο διάστημα, οπότε ενισχύεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου ή αλλιώς υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το κλίμα της γης διαμορφώνεται από μια συνεχή ροή ενέργειας από τον ήλιο. Θερμική ενέργεια η οποία προέρχεται από τις ακτίνες του ήλιου, διέρχεται μέσα από την ατμόσφαιρα και θερμαίνει την επιφάνεια της γης. Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, η γη εκπέμπει θερμική ενέργεια (υπέρυθρη ακτινοβολία) πίσω στην ατμόσφαιρα. Ένα ποσοστό αυτής της θερμότητας απορροφάται από αέρια, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο, το υποξείδιο του αζώτου, το όζον και οι υδρατμοί. Τα αέρια αυτά είναι γνωστά και ως αέρια του θερμοκηπίου.

Εκπαίδευση για την αλλαγή του κλίματος

Ο καθημερινός τρόπος ζωής και οι καταναλωτικές συνήθειες έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον που «επιστρέφουν» σε εμάς τους ίδιους. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι η ελαχιστοποίηση αυτών των επιπτώσεων στο περιβάλλον, δηλαδή η μείωση του οικολογικού μας αποτυπώματος.

Απορρυπαντικά για το Περιβάλλον

Στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα απορρυπαντικά. Εσείς προτιμήστε αυτά που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες και αυτά που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

 • Αποφεύγετε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωρσορικά άλατα. Όταν τα απορρυπαντικά αυτά μαζί με τα απόνερα καταλήξουν σε κάποια κλειστή θάλασσα έχουμε το πρόβλημα του ευτροφισμού (και αυτό μπορεί ακόμη να σκοτώσει τους θαλάσσιους οργανισμούς) Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους αντί των φωσφορικών.
 • Προτιμήστε τα. Προτιμήστε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις
 • Αποφεύγετε προιόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις χλωρίου
 • Αποφεύγετε προιόντα με αντιβακτηριακή δράση. Δεν προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα αποστειρωμένο περιβάλλον στο χώρο σας. Ειδικότερα, αποφύγετε όλα τα προιόντα που περιέχουν την ουσία triclosan.
 • Αποφύγετε προιόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της λαμπρότητας των ρούχων.

10 κινήσεις για να σώσουμε τη γη

 1. Σβήνετε τα φώτα που δεν χρειάζεστε, κυρίως όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο
 2. Αντικαταστήστε τις κοινές λάμπες με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Την ημέρα χρησιμοποιήστε περισσότερο φυσικό φως.
 3. Αν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, προτιμήστε συσκευές ενεργειακής κατηγορίας Α και φροντίστε να έχουν την κατάλληλη ισχύ
 4. Το καλοκαίρι ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας όχι χαμηλότερα από 27 βαθμούς κελσίου.
 5. Οικονομία στο νερό. Είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, γι’αυτό προσέχουμε για να έχουμε
 6. Φροντίστε τα μαγειρικά σκεύη να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας
 7. Επιλέξτε προγράμματα χαμηλής θερμοκρασίας για το πλυντήριο σας. Επιπλέον, πλένετε τα ρούχα σας σε ώρες μη αιχμής, χρησιμοποιώντας νυκτερινό ρεύμα.
 8. Αν το ψυγείο σας δεν έχει αυτόματη απόψυξη, φροντίστε να κάνετε τακτικά απόψυξη
 9. Αντικαταστήστε τον ηλιακό σας θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό.
 10. Μην αφήνετε αναμμένες σε κατάσταση αναμονής την τηλεόραση, τον υπολογιστή, τον εκτυπωτή και όλες γενικώς τις συσκευές.

Ανακυκλώστε τώρα

Κάθε προιόν που αγοράζουμε παράγεται με τη χρήση ενέργειας, κάθε μονάδα της οποίας στη χώρα μας επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα. Η παραγωγή προιόντων από ανακυκλωμένο υλικό απαιτεί λιγότερη ενέργεια από την παραγωγή τους από πρώτες ύλες. Συνεπώς ένα από  τα πολλά οφέλη της ανακύκλωσης είναι ότι εξοικονομεί ενέργεια.

 

Print Friendly, PDF & Email