Logo
Menu 

Πονάει η Πλάτη σας;

Η δύσκολη καθημερινότητα μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι επώδυνοι και πολύ ενοχλητικοί. Αν, αποκλείσουμε τα παθολογικά αίτια, που σπάνια μπορεί να κρύβονται πίσω από τον πόνο στην πλάτη, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι οφείλεται στις καθημερινές συνθήκες ζωής και εργασίας μας.

Πονάει η Πλάτη σας;

Τι μπορεί να φταίει;
Ξεκινήστε με τον έλεγχο απλών καθημερινών πραγμάτων για να διαπιστώσετε αν ευθύνονται για τον πόνο στην πλάτη

1) Η καρέκλα
Όταν περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο φροντίστε να έχετε το κατάλληλο κάθισμα. Προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε, να γλιστράτε, ή να γέρνετε από τη μια πλευρά το σώμα σας, ακόμα και αν αισθάνεστε ότι αυτό σας ανακουφίζει από την ενόχληση. Επιλέξτε μια ρυθμιζόμενη καρέκλα η οποία θα στηρίζει σωστά μέση και πλάτη και θα την κρατάει σε όρθια θέση. Επιπλέον μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποιο από τα ειδικά μαξιλαράκια μέσης που βοηθούν στη στήριξη της σπονδυλικής στήλης. (χρησιμοποιείστε το και στο κάθισμα του αυτοκινήτου).

2) Το στρώμα
Εάν αισθάνεστε το σώμα σας δύσκαμπτο ή πονάτε όταν σηκώνεστε το πρωί από το κρεβάτι, μάλλον φταίει το στρώμα. Επιλέξτε κάποιο που δεν είναι ούτε πολύ σκληρό ούτε όμως και πολύ μαλακό, προκειμένου το σώμα να μην βυθίζεται ούτε όμως και να πονάει σαν να έχει χτυπήσει. Επιλέξτε ένα medium-hard στρώμα για να σας ξεκουράσει. Σίγουρα αντικαταστήστε το, εάν έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που το αγοράσατε.

3) Τα παπούτσια
Σίγουρα, έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να διαπιστώσετε ότι όταν το παπούτσι δεν είναι σωστό, στέλνει πονεμένα μηνύματα στον εγκέφαλο. Τα αγαπημένα μας ψηλοτάκουνα ρίχνουν το βάρος μας μπροστά, προκαλώντας πόνο στην πλάτη. Επίσης, παπούτσια, τα οποία είναι κλειστά και στενά μπροστά στα δάχτυλα, κρατούν πίσω το σωματικό βάρος. Ο συνδυασμός λοιπόν, ψηλοτάκουνα και στενά μπροστά, προκαλεί πόνο, όταν στέκεστε όρθια για πολύ ώρα ή περπατάτε. Μια καλή λύση είναι να επιλέξετε παπούτσια που δεν σαν πιέζουν μπροστά ή πλατφόρμες.

4) Η τσάντα
Η τσάντα μιας γυναίκας είναι τπ πιο πολύτιμο αξεσουάρ. Μέσα της βάζουμε νεσεσέρ με καλλυντικά, αρώματα, ατζέντες, κλειδιά, πορτοφόλια, μπορεί και μικρά παιχνιδάκια του μωρού μας. Επειδή αυτό πλέον δεν είναι τσάντα αλλά βαλίτσα, αρχίστε ν’ αφαιρείτε πράγματα. Η τσάντα που κουβαλάμε καθημερινά και για πολλές ώρες, μόνο πόνο και προβλήματα, μπορεί να προκαλέσει στην ωμική περιοχή και στη μέση.

5) Η γυμναστική
Καμιά φορά η υπερβολική προσπάθεια και η αγωνία που μας πιάνει να γυμναστούμε ιδιαίτερα όταν πλησιάζει καλοκαίρι μπορεί να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Προσέξτε πολύ τις κινήσεις σας όταν γυμνάζεστε, ιδιαίτερα όταν σηκώνετε βάρη. Φροντίστε να έχετε πάντα λυγισμένα τα γόνατά σας και λίγο πιο ανοιχτά από τη λεκάνη.

Τα ΝΑΙ και τα ΟΧΙ 

Όχι στο άγχος και στο κάπνισμα

Υπάρχουν μελέτες που έχουν συσχετίσει το κάπνισμα με τον ερεθισμό της σπονδυλικής στήλης και έτσι εξηγείται το γιατί οι καπνιστές πονάνε συχνότερα στην πλάτη. Ίσως, βέβαια, φταίει και το γεγονός ότι συχνά οι καπνιστές είναι παράλληλα αγχώδεις και νευρικοί, καθώς το άγχος συνδέεται με τις ραχιαλγίες. Όσοι βιώνουν έντονο στρες, συχνά παραπονιούνται για πόνους στην πλάτη, επειδή η πλάτη, όπως και άλλα μέρη/όργανα του σώματος (π.χ. το στομάχι, τα δόντια, το κεφάλι), είναι σημείο διαφυγής της συναισθηματικής φόρτισης.

 Μαμάδες  μυστικό

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόνος της πλάτης φεύγει μόνος του σε λίγες μέρες.  Κάντε ένα μπάμιο με αιθέρια έλαια λεβάντας και λουίζας για να χαλαρώνετε μετά από μια δύσκολη ημέρα και να μειωθεί η ένταση από την πλάτη σας. Αν, όμως, διαρκεί για πάνω από μια βδομάδα, επισκεφτείτε έναν ορθοπεδικό.

Print Friendly, PDF & Email