Logo
Menu 

Η Διατροφή τη Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική διατροφολογικά εφόσον έρευνες υποστηρίζουν ότι οι διατροφικές συνήθειες της εγκύου μπορούν να επηρεάσουν άμεσα και μακροπρόθεσμα την υγεία του παιδιού της.

Η Διατροφή τη Περίοδο της Εγκυμοσύνης

Το επιθυμητό επιπλέον βάρος που θα κερδίσει μια έγκυος εξαρτάται από το Δείκτη Μάζας Σώματος που είχε πριν την εγκυμοσύνη. Ο δείκτης αυτός είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης του βάρους (σε κιλά) διά το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά): ΔΜΣ= Β/Υ². Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για γυναίκες με ΔΜΣ <19,8 (Χαμηλός) ενδείκνυται 12,5 – 18 Kgr
Για γυναίκες με ΔΜΣ 19,8 – 26 (Κανονικός) ενδείκνυται 11,5 – 16 Kgr
Για γυναίκες με ΔΜΣ 26 – 29 (Υψηλός) ενδείκνυται 7 – 11,5 Kgr

Κάποιες βασικές συμβουλές διατροφής είναι οι εξής:

  • Τρώτε για 2 μόνο ποιοτικά και όχι ΠΟΣΟΤΙΚΑ. Οι επιπλέον θερμιδικές σας ανάγκες υπολογίζονται σε 200-300 kcal κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης,
  • Καλύψτε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά όπως το φολικό οξύ (πράσινα λαχανικά, όσπρια, εσπεριδοειδή), το σίδηρο (μοσχάρι, όσπρια), το ασβέστιο (γαλακτοκομικά),τα ω3 λιπαρά (λιπαρά ψάρια, ξηροί καρποί). Παρ’ ότι το συκώτι είναι πλούσια πηγή σιδήρου, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α που έχει βρεθεί ότι σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερή για έμβρυο. Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει σε επαρκείς ποσότητες τα ανωτέρω τότε θα πρέπει να καλύψετε τις ανάγκες σας με φαρμακευτικά συμπληρώματα διατροφής.
  • Ενυδατώστε καλά τον οργανισμό σας (προτιμάτε το νερό και τους φυσικούς χυμούς, περιορίστε τους συσκευασμένους χυμούς του εμπορίου και τα προϊόντα τύπου cola)
  • Ψήνετε καλά τα κρέατα, αποφεύγετε τα ταρταρ (κίνδυνος τοξοπλάσμωσης)
  • Πλένετε πολύ καλά φρούτα και λαχανικά ( κίνδυνος τοξοπλάσμωσης)
  • Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα προϊόντα καθώς και τη βρώση ωμών ψαριών (σούσι, καπνιστός σολωμός) και αυγών (κίνδυνος σαλμονέλας)
  • Αποφύγετε γαλλικά τυριά τύπου Camembert, Roquefort, Brie, Chevre (κίνδυνος λιστερίωσης).
  • Προτιμάτε να καταναλώνετε ψάρια στην εγκυμοσύνη (πχ σαρδέλες), όχι όμως γενικότερα οστρακοειδή όπως κυδώνια, γυαλιστερές κτλ (κίνδυνος δηλητηρίασης) καθώς και κάποιων ψαριών που περιέχουν υδράργυρο (τόνος, ξιφίας, καρχαρίας)
  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (περιορίζεται το αίσθημα ναυτίας, αποφεύγεται η βαρυστομαχιά και μειώνετε τις πιθανότητες υπογλυκαιμίας).
  • Αποφύγετε τη συστηματική κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνης, σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαβερά για το έμβρυο
  • Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, δεν έχει τίποτα να σας προσφέρει.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι:

  1. Παν μέτρον άριστον
  2. Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό στην εγκυμοσύνη
  3. Προτιμάτε πάντα τις φυσικές και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές

Όλα τα παραπάνω προτείνονται σε γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη και δραστηριότητα. Γυναίκες που εμφανίζουν κάποιο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ( σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, παραμονή στο κρεβάτι, σοβαρή αναιμία κτλ) η δίαιτα προσαρμόζεται ανάλογα την περίπτωση και τη συνεργασία του θεράποντος μαιευτήρα με άλλους επαγγελματίες υγείας (διατροφολόγοι, ενδοκρινολόγοι, αιμοτολόγοι κ.ά)

Ελένη Θεοδωρίδου
Μαία- Ψυχοπροφυλάκτρια
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διοίκησης Μονάδων Υγείας

Print Friendly, PDF & Email