Logo
Menu 

Γουίνι, το σοφό αρκουδάκι γίνεται 90 Χρονών

Ο Γουίνι μπορεί να φαίνεται ένα αρκουδάκι με «μικρό μυαλό», αλλά με βάση μια νέα έρευνα, το ¼ των Ελλήνων πιστεύουν ότι μαθαίνουν από εκείνον για την ζωή, όσα μπορούν να μάθουν κι από μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας όπως ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας και ο Κομφούκιος.

Η έρευνα με αφορμή τον εορτασμό των 90 χρόνων του Γουίνι στις 14 Οκτωβρίου απέδειξε ότι το 63% των γονιών έχουν μεταφέρει στα παιδιά τους τα διδάγματα του, με πάνω από το 67% να πιστεύει ότι τους προσφέρει πολύτιμες συμβουλές για τη φιλία και την αγάπη, που μπορούν να κρατήσουν για όλη την υπόλοιπη ζωή τους. Σχεδόν το 1/3 (31%) των γονιών υποστηρίζουν ότι έχουν εμπνευστεί από τα λόγια του αξιαγάπητου αρκούδου, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (54%) πιστεύουν ότι τα σοφά λόγια του Γουίνι θα βοηθούσαν τα παιδιά τους να κατανοήσουν καλύτερα το πόσο σημαντική είναι η φιλία.
kidsfun-gr-photo-goneis-nea-ekdhlwseis-gouini-to-sofo-arkoudaki

Είναι τόσο δυνατό το συναισθηματικό δέσιμο με το σοφό, γλυκύτατο και αγαπησιάρικο αρκουδάκι, που η Δρ. Catherine McCall, φιλόσοφος και επικεφαλής του The Philosophy Foundation, θα πραγματοποιήσει μία δωρεάν ομιλία στο Λονδίνο, τον Ιανουάριο του ’17, με θέμα τα όσα έχει διδάξει ο Γουίνι, για να γιορτάσει τη θέση του ανάμεσα στους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας. Η Δρ. Catherine McCall έχει αναπτύξει μια θεωρία που αποδεικνύει τη μοναδική φιλοσοφία του μικρού αρκούδου και την συγκρίνει με τις θέσεις των μεγαλύτερων φιλοσόφων.

Η δρ. Catherine McCall σχολιάζει: «Ο Γουίνι μπορεί να μην έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή να έχει πάει καν στο σχολείο, τα λόγια του, όμως, οι εμπειρίες και οι περιπέτειές του έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Ο Γουίνι συμπυκνώνει τη σκέψη πολλών διάσημων φιλοσόφων σε όμορφες, λιτές και αξέχαστες ατάκες που έχουν εμπνεύσει παιδιά και γονείς για γενιές. Στα αποφθέγματα του Γουίνι βρίσκουμε 2.000 χρόνια φιλοσοφικών ιδεών. Οι άνθρωποι είναι πραγματικά φιλοσοφικά όντα, τα παιδιά το γνωρίζουν, αλλά κάποιες φορές οι ενήλικες ξεχνούν. Ευτυχώς , ο Γουίνι το Αρκουδάκι είναι εδώ για να μας το υπενθυμίζει. Ο Γουίνι μας παρακινεί να φιλοσοφούμε χωρίς να το συνειδητοποιούμε – με ένα παιχνίδι των λέξεων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας κάνει να σκεφτόμαστε φιλοσοφικά για τις έννοιες, για τη ζωή και την πραγματικότητα.
Οι πρόσφατες μελέτες, που συνδέονται με τον εορτασμό των 90 χρόνων του αρκούδου, αποδεικνύουν ότι τα αποφθέγματα του Γουίνι είναι πιο αναγνωρίσιμα από τα αντίστοιχα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, επομένως δεν είναι περίεργο που ο Γουίνι το Αρκουδάκι καταλαμβάνει δίκαια μια θέση ανάμεσα στους πιο σημαίνοντες φιλοσοφικούς στοχαστές».

Ο Γουίνι είναι ένας χαρακτήρας που συστήθηκε στις ελληνικές οικογένειες σε μια νεαρή ηλικία, με σχεδόν το ένα τέταρτο των γονέων να δηλώνουν πως είναι το πρώτο αρκουδάκι που έδωσαν στα παιδιά τους, ενώ το 73% δηλώνει πως είναι από τα πρώτα κινούμενα σχέδια που έχουν παρακολουθήσει μαζί με τα παιδιά τους.

Μαθήματα ζωής που μάθαμε από το σοφό αρκουδάκι:
Οι αγαπημένες φράσεις στην Ελλάδα

1. Μην περιμένεις να έρθει σε εσένα, πήγαινε και φέρ’ το μόνος σου.
2. Η αγάπη είναι να κάνεις μερικά βήματα προς τα πίσω, ίσως και περισσότερα… για να δώσεις χώρο στην ευτυχία εκείνου που αγαπάς.
3. Δεν γίνεται να μένεις στη γωνιά σου στο δάσος και να περιμένεις τους άλλους να έρθουν σε εσένα. Μερικές φορές, πρέπει να πας εσύ σε αυτούς.
4. Καλύτερα να ξέρεις τι είναι αυτό που ψάχνεις, πριν αρχίσεις να το ψάχνεις.
5. Δεν έχει νόημα να έχεις κάτι συναρπαστικό, αν δεν μπορείς να το μοιραστείς με κάποιον.
6. Κάποιοι άνθρωποι νοιάζονται υπερβολικά πολύ. Νομίζω πως αυτό λέγεται αγάπη.
7. Το πιο σημαντικό είναι πως, ακόμα και αν χωριστούμε, θα είμαι πάντα μαζί σου.
8. Αν σπάσει ο σπάγκος, δοκίμασε ένα άλλο κομμάτι σπάγκου.
9. Αν κάποιος στεναχωρηθεί επειδή ξέχασες κάτι, καθησύχασέ τον και εξήγησε ότι δεν το ξέχασες, απλά δεν το θυμήθηκες.
10. Οι ποταμοί το ξέρουν: δεν υπάρχει βιασύνη. Θα φτάσουμε εκεί μια ημέρα.

Φέρνοντας στη ζωή τα σοφά λόγια του Γουίνι και σε συνέχεια των εορτασμών της 90ης επετείου του, το μουσείο Victoria & Albert (V&A) του Λονδίνου ανακοίνωσε την επερχόμενη έκθεση «Γουίνι: Exploring A Classic», από τις 16 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 8 Απριλίου 2018. Η έκθεση αυτή θα αποκαλύψει την ιστορία πίσω από την επιτυχημένη συνεργασία των A.A. Milne και E.H. Shepard που συνέβαλλαν στην επιτυχία και την διαρκή δημοτικότητα του Γουίνι. Σχεδιασμένη τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες, θα προτρέπει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν ξανά τα κλασικά βιβλία, τη γλώσσα και τη δημιουργικότητα. Η έκθεση θα βασιστεί στην συλλογή από σκίτσα, επιστολές και φωτογραφίες του μουσείου V & A και επιπλέον υλικά από άλλες συλλογές. Το πρωτότυπο χειρόγραφο του Γουίνι από τη Wren Βιβλιοθήκη στο Trinity College θα είναι εκτεθειμένο για πρώτη φορά στο V & A.

Ο country manager της Disney Ελλάς, Μιχάλης Μικρόπουλος, σχολιάζει: «Οι γονείς και τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με τον Γουίνι και τα σοφά λόγια του, τα 90 αυτά χρόνια, καταλαβαίνουν ότι είναι τόσο επίκαιρα όσο ήταν και το 1926 όπου «γεννήθηκε» το αρκουδάκι. Έχει υπάρξει παράδειγμα για κάθε σπίτι σχεδόν σε όλο τον κόσμο και είτε πρόκειται για μια από τις αγαπημένες ιστορίες των παιδιών είτε το πρώτο τους παιχνίδι, ακόμα και ακριβώς όπως ο φίλος του».

Print Friendly, PDF & Email