Logo
Menu 

Βιολογικά Τρόφιμα, Γιατί να τα Επιλέξετε;

Βιολογικά Τρόφιμα

Τα βιολογικά τρόφιμα , τα τελευταία χρόνια, αποκτούν όλο και περισσότερους θαυμαστές λόγω της θρεπτικής τους αξίας, αλλά και με τον θετική επίδραση που έχουν τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Τι είναι όμως τα βιολογικά τρόφιμα; Βιολογικά, είναι εκείνα που καλλιεργούνται κάτω από συνθήκες οι οποίες είναι αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και φυσικά φέρουν πάνω τους ειδική σήμανση που τα κατατάσσει στα βιολογικά τρόφιμα. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή βιολογικών προϊόντων στηρίζεται σε φυσικούς τρόπους καλλιέργειας, χωρίς να χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ορμόνες , χημικά, φυτοφάρμακα. Όλα αυτά συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας και στη γονιμότητα του εδάφους.

Η αγορά των βιολογικών τροφίμων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά αλλά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Γιατί λοιπόν, να διαλέξετε τα βιολογικά προϊόντα;

1. Προστασία για την δικής υγεία σας αλλά και της οικογένεια σας. Τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν συνήθως περισσότερες βιταμίνες μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά σε σχέση με τα συμβατικά. Επίσης η περιεκτικότητα τους σε νερό είναι χαμηλότερη. Έτσι, τα θρεπτικά συστατικά είναι υψηλότερα και η γεύση και το άρωμα είναι ενισχυμένα. Επίσης, πολλά φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό και λόγω των εισαγωγών καταλήγουν στο πιάτο σας. Επομένως, τα βιολογικά τρόφιμα θεωρούνται περισσότερο ασφαλή από τα συμβατικά και παρέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, απαλλαγμένα από τοξικούς παράγοντες.

2. Εξοικονόμηση Πόρων και προστασία του περιβάλλοντος: Πιο συγκεκριμένα, προστατεύετε το έδαφος, Βιολογικά Τρόφιμακαθώς αποφεύγεται η διάβρωση του, που προκαλείται από τις συμβατικές μεθόδους καλλιέργειας. Επίσης, προστατεύετε το νερό. Τα φυτοφάρμακα είναι γνωστό ότι μολύνουν τα υπόγεια ρεύματα νερού, τα οποία με την σειρά τους μολύνουν το πόσιμο νερό. Αν το μολυσμένο με φυτοφάρμακα νερό φτάσει τις λίμνες, τα ποτάμια, τότε αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς η ανάπτυξη φυκιών και με αποτέλεσμα να πλήττεται η φυσική χλωρίδα και πανίδα. Τέλος, εξοικονομείτε πόρους. Η συμβατική γεωργία χρησιμοποιεί ακριβά ζιζανιοκτόνα στις καλλιέργειες, ενώ η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί μεθόδους η οποίες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Ας μη ξεχνάμε ότι η βιολογική γεωργία ευνοεί την ανακύκλωση, τη φυσική ισορροπία, την υψηλότερη γονιμότητα του εδάφους, τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και τη μείωση της ρύπανσης.

Διασφαλίζετε την υγεία των εργαζομένων στη γεωργική παραγωγή. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγρότες έχουν έξι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με το υπόλοιπο πληθυσμό. Επειδή τα λιπάσματα και τα χημικά προϊόντα συχνά διανέμονται μέσω του αέρα, ο αγροτικός πληθυσμός εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών, χωρίς ιδιαίτερη προστασία.

Δίνετε το παράδειγμα στα παιδιά : Έτσι μπορούν να αποκτήσουν μια διαφορετική φιλοσοφία ζωής, καθώς μαθαίνουν να καταναλώνουν με μεγαλύτερη περιβαλλοντική συνείδηση, εφόσον τα βιολογικά προϊόντα δεν επιβαρύνουν το οικοσύστημα και συμβάλλουν στην άνθιση του πλανήτη.

Βιολογικά ΤρόφιμαΤι άλλο μπορείτε να κάνετε; Πλύνετε σχολαστικά τα συμβατικά προϊόντα και αφαιρέστε τη φλούδα (όπου είναι εφικτό) στα συμβατικά προϊόντα συμβάλλοντας με αυτόν το τρόπο στην ελαχιστοποίηση τυχόν υπολειμμάτων χημικών, διατηρώντας παράλληλα υψηλό το επίπεδο των θρεπτικών ουσιών.

Τα βιολογικά τρόφιμα λόγω αυξημένης θρεπτικής αξίας είναι και πιο ακριβά από τα συμβατικά προϊόντα με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα προσιτά σε μικρομεσαίες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Είτε επιλέξετε βιολογικά ή συμβατικά προϊόντα, προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Αυτός εξακολουθεί να είναι ο πιο υγιεινός μεσογειακός τρόπος διατροφής για να εξασφαλίσετε τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

 

 

Print Friendly, PDF & Email