Logo
Menu 

Φιλία, Τα Παιδιά μας & οι Φίλοι τους

Τα Παιδιά μας & οι Φίλοι τουςΤα παιδιά μας ξοδεύουν ατελείωτες ώρες με τους φίλους τους από το σχολείο ως το Σαββατοκύριακο. Τα παιδιά έτσι κοινωνικοποιούνται και γίνονται πιο ανεξάρτητα. Δεδομένου ότι οι φίλοι είναι απαραίτητοι για τα παιδιά μας, τί είναι αυτό που μπορούμε να κάνουμε αν δεν τους εγκρίνουμε;

Φιλία … μία σχέση ζωής ;
Η φιλία ίσως είναι το σημαντικότερο πράγμα στις σχέσεις των ανθρώπων. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που διατηρούν κάποιες φιλίες από τα παιδικά τους χρόνια. Μια ζωή χωρίς φίλους, κακά τα ψέματα, θα ήταν πραγματικά άδεια.

Οι φίλοι είναι η πρώτη επαφή των παιδιών με την κοινωνία και όπως είναι γνωστό, η φιλία είναι αναγκαία για να ανατηχθεί σωστά ένα παιδί. Είτε είναι παιδιά οικογενειακών φίλων είτε είναι οι πρώτες γνωριμίες στους βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς, τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους μαθαίνουν τον εαυτό τους και εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους. Έτσι μπορούν να αναπτύξουν την προσωπικότητα τους και να βελτιωθούν.
Τα Παιδιά μας & οι Φίλοι τουςΕύκολα ή δύσκολα;
Κάθε παιδί ανάλογα με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του, δημιουργεί τις παρέες και τις φιλίες του εύκολα ή δύσκολα, άλλωστε όλα τα παιδιά  δεν είναι ίδια. Υπάρχουν παιδιά που πλησιάζουν άμεσα ένα άλλο παιδί και επιζητούν τη φιλία του ενώ άλλα που είναι πιο κλειστά και θέλουν το χρόνο τους για να ανοιχτούν και να δημιουργήσουν τις φιλίες και τις παρέες τους. Κάποια θέλουν ειδικές αφορμές όπως την επικοινωνία μέσα από ανταλλαγές παιχνιδιών. Ακόμη υπάρχουν παιδιά που περιμένουν κάποιο το άλλο παιδί να κάνει το πρώτο βήμα για την πρώτη επαφή, την πρώτη κουβέντα ή το πρώτο παιχνίδι. Είναι παιδιά διαθέσιμα να μιλήσουν να παίξουν και να κάνουν φίλους, όμως τα ίδια δεν παίρνουν ποτέ την πρωτοβουλία. Και υπάρχουν άλλα που όπου βρεθούν πρώτα ξεκινούν τις επαφές. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το παιδί σας να είστε δίπλα του και να το βοηθάτε σε κάθε βήμα φιλίας ή παρέας.

Πες μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι
Η λαϊκή παράδοση λέει ‘’ Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι’’ και ίσως να έχει κάποια βάση. Άλλωστε με τους φίλους μεγαλώνουμε και αυτούς έχουμε σαν αφορμές για να βελτιώνουμε τον εαυτό μας.

Η γειτονιά: τα παιδιά κρατούν πιο εύκολα τις φιλίες που μπορούν να συναντήσουν εύκολα. Δυστυχώς, στις μεγαλουπόλεις η έννοιας της γειτονιάς έχει σχεδόν εξαφανιστεί και οι φίλοι απέχουν μεταξύ τους αρκετά.
Η ομοιότητα: τα παιδιά που έχουν κοινές αντιλήψεις και ιδέες, όπως το αν τους αρέσει το διάβασμα ή ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, μια εκπομπή στην τηλεόραση κ.α.
Οι κοινές δραστηριότητες: τα παιδιά που μπορούν να κάνουν πράγματα μαζί με άλλα άτομα είτε είναι ετερόφυλα είτε ομόφυλα-για παράδειγμα ,δύσκολα θα συναφθεί μια φιλία ανάμεσα σε έναν πολύ καλό «αθλητή» και ένα πολύ καλό «πληροφοριακάριο».
Καλή επικοινωνία: τα παιδιά που μπορούν να συνεννοηθούν και να ανταλλάξουν πληροφορίες μεταξύ τους θα κάνουν εύκολα δυνατές φιλίες, καθώς θα μοιραστούν μυστικά και απόψεις.

Τα Παιδιά μας & οι Φίλοι τουςΚι αν δεν σας αρέσουν οι φίλοι του;
Είναι φυσιολογικό οι γονείς να προβληματίζονται και να ανησυχούν για τις παρέες των παιδιών τους. Πάντα θα έχουν την αγωνία με ποιούς κάνει παρέα και μήπως παρασυρθούν σε κάτι το οποίο δεν είναι σωστό μέσα από τις συνήθειες των παιδιών αυτών. Για να μην έρθουμε σε κόντρα με το παιδί, θα πρέπει να χειριστούμε με προσοχή την ανησυχία μας για κάποιον φίλο τους. Με το να απορρίψουμε ή να κατηγορήσουμε τους φίλους μπορεί να μεταφραστεί από το παιδί μας ότι κατηγορούμε ή απορρίπτουμε το ίδιο. Ο πιο ασφαλής τρόπος για να το διαχειριστείτε είναι να δώσετε στο παιδί να καταλάβει, τι δεν είναι σωστό στην παρέα του, χωρίς φωνές και απαγορεύσεις. Αν για παράδειγμα ξέρετε πως κάποιος φίλος ή η φίλη του παιδιού σας μιλάει άσχημα, μπορείτε με τον τρόπο σας να του δώστε να το καταλάβει το ίδιο το παιδί. Δημιουργήστε τις προϋποθέσεις να κρίνει και να δει τα θετικά και τα αρνητικά των φίλων του και πως μπορούν ο ένας να βοηθάει τον άλλο. Είναι καλό να παρακολουθείτε την εξέλιξη της παρέας, και να είστε σε εγρήγορση χωρίς να δημιουργείται εντάσεις.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  • Παρέχετε στο παιδί σας ευκαιρίες κοινωνικοποίησης και αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους.
  • Είναι σημαντικό να μη φορτώνετε τα παιδιά με καθημερινές υποχρεώσεις, αλλά να τους αφήνετε χρόνο να βρίσκονται με τους φίλους τους και να παίζουν.
  • Σεβαστείτε την ατομικότητα του παιδιού σας. Κάποια παιδιά συνάπτουν πολύ γρήγορα φιλικές σχέσεις, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
  • Συζητάτε με το παιδί σας τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του σε σχέση με τις φιλίες του.
  • Να αποτελείτε εσείς οι ίδιοι υπόδειγμα κοινωνικής συμπεριφοράς.
  • Γνωρίζετε τους φίλους των παιδιών σας. Όσο είναι ακόμα σε σχετικά μικρή ηλικία, δείχνετε ενδιαφέρον για την κοινωνική ζωή τους.
Print Friendly, PDF & Email