Logo
Menu 

Παιδί και Αποταμίευση: Πόσο σημαντική είναι;

Η αποταμίευση είναι κάτι αναγκαίο καθώς μπορεί να μας βοηθήσει στο μέλλον σε μια δύσκολη στιγμή. Πως όμως μαθαίνουμε στα παιδιά μας την αξία της αποταμίευσης;

Παιδί και Αποταμίευση: Πόσο σημαντική είναι;

Συζητήστε μαζί τους

Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας , πως τα παιδιά δεν έχουν τις γνώσεις μας. Δεν γνωρίζουν και τους τραπεζικούς όρους. Είναι λοιπόν ανάγκη να δημιουργήσουμε στο μυαλό μας ένα πλάνο , με τα πράγματα που θέλουμε να τους διδάξουμε σχετικά με την αποταμίευση.

Ενημερώστε τα ότι η δουλειά φέρνει τα λεφτά

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν από μικρά πως τα χρήματα έρχονται στα χέρια μας, μόνο από την εργασία. Αυτό σημαίνει καθημερινή κούραση, άγχος και αγωνία. Δεν υπάρχει κάποια μηχανή παραγωγής χρήματος με εξαίρεση τα παραμύθια. Δεν είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μια ανάλογη σχέση δοσοληψίας ανάμεσα στους γονείς  και τα παιδιά για να γίνει η έννοια πιο κατανοητή. Αρκεί μια απλή συζήτηση. Ένας καλός τρόπος για να δείξουμε στα μικρά σας την αξία των χρημάτων είναι να μοιραστούμε λεπτομέρειες του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Αποταμίευση έστω και λίγα € το μήνα

Η αποταμίευση δεν σημαίνει πως κάθε μήνα πρέπει να στερούμαστε κάτι σημαντικό . Αντίθετα! Αποταμιεύουμε τα χρήματα που μας περισσεύουν και έτσι σιγά – σιγά το ποσό της αποταμίευσης αυξάνεται . Αυτό πρέπει να βάλουν στο μυαλό τους. Η αποταμίευση χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

Χαρτζιλίκι

Τα έσοδα των παιδιών προέρχονται σχεδόν πάντα από το χαρτζιλίκι των μεγάλων . Τα χρήματα αυτά θα τους δώσουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάτι που επιθυμούν και να ασκηθούν στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Εμείς πρέπει όμως να αποφασίσουμε κάθε πότε θα τους καταβάλλουμε αυτό το ποσό και ποιο ακριβώς ποσό θα είναι αυτό.

Σωστή διαχείριση για ένα σίγουρο Μέλλον

Η σωστή διαχείριση των χρημάτων μας σήμερα , θα μας δώσει την δυνατότητα να αποταμιεύσουμε και έτσι στο μέλλον να είμαστε σε θέση να νιώθουμε ασφαλείς. Ακριβώς αυτό πρέπει να καταλάβουν και τα παιδιά. Η αποταμίευση αποτελεί ουσιαστικά μία σιγουριά για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει στο μέλλον , μιας και η ζωή μας είναι απρόβλεπτη.

Ας γίνουμε το πρότυπο τους

Τα παιδιά συνηθίζουν να μιμούνται τις συνήθειες των μεγαλύτερων  και κυρίως των γονιών τους. Αν η αποταμίευση έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας , το παιδί θα την θεωρήσει ως κάτι δεδομένο και θα την βάλει και αυτό στην καθημερινότητά του.

Ξεκινήστε μαζί του αύριο κιόλας

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα αποταμίευσης ας ξεκινήσουμε φέτος την καλή αυτή συνήθεια με το παιδί μας. Ας βάλουμε ο καθένας στόχο. Για παράδειγμα με τα παιχνίδια της αποταμίευσης να αγοράσουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Print Friendly, PDF & Email