Logo
Menu 

Παιδί και Αυτοπεποίθηση

ΑυτοπεποίθεσηΤι είναι αυτοπεποίθηση;

Παιδί και Αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με την εντύπωση που έχουμε για τον εαυτό μας. Είναι η εικόνα που έχουμε σχηματίσει ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά για το πόσο σημαντική είναι η ζωή του. Πόση αυτοεκτίμηση έχει κάποιος. Η αυτοπεποίθηση είναι πολύ σημαντική για τη σωστή πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και αυτό γιατί η αυτοπεποίθηση επηρεάζει όλους τους τομείς στη ζωή ενός παιδιού. Η αυτοπεποίθηση βοηθάει, ώστε το παιδί να έχει μια καθαρή εικόνα για τον εαυτό του και να μπορεί να αξιοποιήσει σωστά τις δεξιότητες του.

Αυτοπεποίθηση στα ύψη: Η υψηλή αυτοπεποίθηση σημαίνει ότι τα παιδιά νιώθουν σημαντικά, τόσο για τους άλλους ανθρώπους όσο και για τον ίδιο τους τον εαυτό. Η υψηλή αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδοχή από τους γύρω και κυρίως από τους γονείς τους. Η αγάπη που λαμβάνουν είναι το πιο βασικό συστατικό της αυτοπεποίθησης. Όσο περισσότερο νιώθουν ότι τα αγαπούν και γίνονται αποδεκτά τόσο περισσότερο έχουν πίστη και σέβονται τον εαυτό τους και δεν επηρεάζονται από την κριτική. Ίσα ίσα την χρησιμοποιούν για να γίνουν καλύτερα

Έλλειψη αυτοπεποίθησης: Τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση κλείνονται στο εαυτό τους γιατί δεν νιώθουν άνετα όταν βρίσκονται με άλλα άτομα και αυτό γιατί δεν νιώθουν σίγουρα για τον εαυτό τους. Δεν εμπιστεύονται εύκολα και τα παρατάνε γρήγορα όταν δυσκολεύονται γιατί δεν πιστεύουν στις ικανότητες τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ζουν στο περιθώριο και να μην διεκδικούν τις επιθυμίες τους.

Απλοί τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας:Αυτοπεποίθεση

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αντιδρούν σωστά σε μια κατάσταση, ούτως ώστε τα παιδιά να μην λαμβάνουν λανθασμένα μηνύματα. Να είναι ξεκάθαροι όταν κάνει κάτι άσχημο χωρίς να χαρακτηρίζετε το ίδιο το παιδί αλλά την κακή πράξη που έκανε.

Μην ξεχνάτε ότι τα λάθη είναι σημαντικά. Μας βοηθάνε μέσα από αυτό να παίρνουμε ένα μάθημα το οποίο θα μας φανεί χρήσιμο στην πορεία της ζωής μας. Εξάλλου ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη είναι εκείνος που δεν κάνει τίποτα. Έτσι, το παιδί δεν πρέπει να απογοητεύεται και να μην τα παρατάει αλλά να μαθαίνει και να προχωράει.

Δώστε τους την απαραίτητη ανεξαρτησία. Αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλίες. Δεν χρειάζεται να τους τα δίνετε όλα στο χέρι γιατί αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μάθουν στην εύκολη λύση και δεν θα μάθουν να προσπαθούν πραγματικά. Πρέπει να μάθουν να είναι ανεξάρτητα και να νιώθουν ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια τους για να μάθουν την αξία της υπομονής και επιμονής που θα τα οδηγήσει στην επιτυχία.

Μην φορτώνετε το παιδί σας με τα δικά σας «πρέπει» και «θέλω». Οι προσδοκίες σας πρέπει να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα και να σέβεστε τις δικές τους επιθυμίες. Δε χάθηκε ο κόσμος όταν το παιδί μας κάνει λάθη ή όταν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάτι. Να είστε δίπλα του να το στηρίξετε. Κανένας δεν είναι τέλειος και δεν είναι σωστό ούτε εσείς αλλά ούτε το παιδί σας να αγχωθεί για να αγγίξει κάτι που ποτέ κανείς δεν μπόρεσε. Την τελειότητα! Δώστε το καλό παράδειγμα και αποδεχτείτε τις δικές σας αδυναμίες ώστε το παιδί να μην νιώσει μειονεκτικά για τις δικές του, απόλυτα φυσιολογικές, αδυναμίες.

Μην το αφήνετε απ’ έξω από τα πράγματα και τα ζητήματα που το αφορούν. Κάθε παιδί έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα, άρα και τη δική του γνώμη, που είναι απαραίτητο να ακουστεί και να έχει βαρύτητα.

Η επιβράβευση είναι το Α και το Ω για την αυτοπεποίθηση. Όταν το παιδί τα καταφέρνει σε κάτι έχει ανάγκη την αναγνώριση και την επιβράβευση. Αυτό θα του δώσει κίνητρα για να προσπαθήσει ακόμα παραπάνω και θα νιώσει υπερήφανο για την επιτυχία του.

Μην το αγνοείται όταν σας μιλάει. Δώστε του την προσοχή που του αξίζει. Με αυτό τον τρόπο το παιδί μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του και να μην κλείνεται στον εαυτό του. Κανένας άνθρωπος δεν θέλει να νιώθει ότι περνάει απαρατήρητος. Έτσι την επόμενη φορά που θα έρθει το παιδί σας να σας εκφράσει τη χαρά, τη λύπη τις ανησυχίες του δώστε του τη δέουσα προσοχή. Η αποδοχή είναι τονωτικό για την ψυχολογία.

Θέστε τα δικά σας όρια μέσα στο σπίτι. Τα παιδιά λόγω του ότι έχουν χαμηλή συνειδητότητα δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ποιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος. Για αυτό πρέπει εμείς μέσω των κανόνων να τους βάλουμε όρια για να μάθουν από την παιδική τους ηλικία να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό. Η τήρηση των κανόνων και η σταθερότητα στην τήρηση τους είναι πολύ σημαντική.

Μην κάνετε το λάθος να φέρετε ως παραδείγματα άλλα παιδιά τα οποία σε μια συγκεκριμένη κατάσταση τα καταφέρνουν καλύτερα από ότι τα δικά σας παιδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληγεί η αυτοεκτίμηση τους και να νιώσουν μειονεκτικά. Μην ξεχνάτε ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα.

ΑυτοπεποίθεσηΑυτοπεποίθηση και σχολείο: Η αυτοπεποίθηση, όπως είπαμε και πιο πάνω, επηρεάζει όλους τους τομείς στη ζωή των παιδιών. Έτσι συμβαίνει και με το σχολείο. Είναι αποδεδειγμένο, ότι τα παιδιά με υψηλή αυτοπεποίθηση έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα πρώτα παιδιά υπερτερούν σε μυαλό ή σε ικανότητες, αλλά είναι σίγουρα για το εαυτό τους και αυτό τους δίνει κίνητρο να προσπαθούν για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτοπεποίθηση και κοινωνική ζωή: Τα παιδιά που έχουν αυτοπεποίθηση έχουν μεγαλύτερη άνεση στις κοινωνικές σχέσεις και αναπτύσσουν πιο εύκολα φιλίες σε σχέση με τα παιδιά που τους λείπει η αυτοπεποίθηση. Τα πρώτα γνωρίζουν καλά τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους και αυτό τους δίνει τη σιγουριά να αναζητήσουν την επαφή με άλλους ανθρώπους χωρίς να νιώθουν ότι υστερούν σε τίποτα. Στον αντίποδα τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, κλείνονται στον εαυτό τους γιατί πιστεύουν ότι δεν μπορούν να συναναστραφούν με άλλους ανθρώπους διότι δεν είναι ισάξιοι τους.

 

Print Friendly, PDF & Email