Logo
Menu 

Ανάπτυξη και Διαφορές ανάμεσα στα Αγόρια και στα Κορίτσια

Αγόρια vs ΚορίτσιαΟι διαφορές στην αναπτυξιακή πορεία αγοριών και κοριτσιών έχουν από καιρό απασχολήσει ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων. Αγόρια vs Κορίτσια, Ανάπτυξη και Διαφορές. Βιολόγοι, ανθρωπολόγοι, νευρολόγοι, ψυχολόγοι και πολλοί ακόμη επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία εκείνα, στα οποία η εξέλιξη αγοριών και κοριτσιών διαφέρει. Υπάρχουν τόσο βιολογικοί όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες που ερμηνεύουν τις διαφορές αυτές.

Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν να κάνουν με ανατομικές διαφορές, αλλά και την επίδραση διαφορετικών ορμονών στα δύο φύλα. Μεγάλη σημασία όμως έχουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, που έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες, τα στερεότυπα και το τι θεωρείται «αγορίστικο» και «κοριτσίστικο» από τον πολιτισμό μας. Από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά καλούνται να μάθουν τι απαιτεί ο ρόλος τους ως αγόρι και ως κορίτσι. Τα παιδιά είναι σε θέση να χαρακτηρίσουν τον εαυτό τους ως αγόρι ή κορίτσι μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Κατά  τη νηπιακή ηλικία, μαθαίνουν ότι τα αγόρια μεγαλώνουν για να γίνουν άντρες και τα κορίτσια μεγαλώνουν για να γίνουν γυναίκες.   Έχει αποδειχθεί πως οι γονείς, με τη δική τους συμπεριφορά, παρέχουν στα παιδιά πρότυπα, τα οποία αργότερα θα μιμηθούν, ενώ τα ανταμείβουν όταν παρατηρούν στα παιδιά τους συμπεριφορές σχετικές με το φύλο τους. Έτσι, τα κορίτσια μεγαλώνουν σαν πριγκίπισσες και επιβραβεύονται για συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με τη φροντίδα του εαυτού τους και των άλλων, ενώ τα αγόρια μεγαλώνουν σαν μάγκες και επιβραβεύονται για τις αρχηγικές τους ικανότητες, τη φυσική τους δύναμη, κτλ.

Ας δούμε όμως ξεχωριστά τον κάθε τομέα όπου παρατηρούνται διαφορές σε αγόρια και κορίτσια:

 

1)Βιολογία

Τα αγόρια είναι πιο αργά στη διαδικασία της νευρολογικής ωρίμανσης σε σχέση με τα κορίτσια.  Παρόλα αυτά, οι μέσοι δείκτες γενικής νοημοσύνης δεν διαφέρουν ουσιαστικά στα δύο φύλα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι πως κάθε φύλο υπερτερεί σε κάποια είδη νοητικών λειτουργιών. Τα αγόρια έχουν καλύτερες επιδόσεις σε οτιδήποτε απαιτεί αριθμητικές  και μηχανικές ικανότητες. Τα κορίτσια από την άλλη, έχουν πλεονέκτημα στις γλωσσικές ικανότητες, τη μνήμη, την ανάγνωση και την κατανόηση. Επίσης, χρησιμοποιούν τη φαντασία σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τα αγόρια.

Αγόρια vs Κορίτσια

2) Παιχνίδι

Τα παιχνίδια των αγοριών είναι ομαδικά και απαιτούν ταχύτητα και δύναμη (π.χ. ποδόσφαιρο). Αντίθετα τα κορίτσια προτιμούν να παίζουν με κούκλες και μαλακά παιχνίδια.

Το σημαντικό είναι πως τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια προτιμούν να παίζουν με παιχνίδια που ταιριάζουν στα στερεότυπα του φύλου τους. Στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας τα αγόρια επιδίδονται συχνότερα από τα κορίτσια σε ανταγωνιστικά παιχνίδια βασισμένα σε αυστηρούς κανόνες. Κατά μέσο όρο, τα κορίτσια παίζουν λιγότερο πολύπλοκα παιχνίδια από τα αγόρια και με λιγότερους παίχτες. Τα αγόρια συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά παιχνίδια, δύο φορές περισσότερο από τα κορίτσια. Από την άλλη πλευρά,  τα κορίτσια έχουν την τάση να παίζουν συνεργατικά. Όταν τα παιχνίδια τους επιτρέπουν τον ανταγωνισμό, όπως το σκοινάκι, ο ανταγωνισμός είναι έμμεσος. Κάθε παίκτης ενεργεί ανεξάρτητα, ανταγωνιζόμενος με την σειρά του, τη βαθμολογία των άλλων, αντίθετα με τις κατά πρόσωπο αντιπαραθέσεις των αγοριών. Τα αγόρια δεν παίζουν μόνο διαφορετικά παιχνίδια από τα κορίτσια αλλά συνήθως παίζουν και σε μεγαλύτερες ομάδες. Τέλος, πολλά κορίτσια προτιμούν τη συζήτηση από το παιχνίδι.

3) Σωματικές ικανότητες

Μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων, τα αγόρια πηδούν λίγο πιο μακριά, τρέχουν πιο γρήγορα και πετούν μία μπάλα 1,50 μέτρο περίπου πιο μακριά από τα κορίτσια. Τα κορίτσια από την άλλη, είναι πιο ευκίνητα από τα αγόρια. Οι διαφορές αυτές εντείνονται σε όλη την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Τα αγόρια υπερτερούν σε κινητικές ικανότητες που απατούν σωματική δύναμη, ενώ τα κορίτσια είναι καλύτερα σε λεπτές κινήσεις όπως το γράψιμο και η ζωγραφική. Επίσης τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη μυϊκά μάζα από τα κορίτσια και είναι ελαφρώς πιο μεγαλόσωμα ως την ηλικία των 10 χρόνων περίπου. Οι σωματικές αυτές διαφορές αγοριών και κοριτσιών ενισχύονται και από τις προσδοκίες της κοινωνίας μας. Τα αγόρια επιβραβεύονται όταν τρέχουν γρήγορα και όταν είναι δυνατά, ενώ τα κορίτσια εκπαιδεύονται να γίνουν καλές νοικοκυρές και μάνες, κάτι που δεν απαιτεί σωματική δύναμη.

Αγόρια vs Κορίτσια

4) Φιλία 

Οι εμπειρίες αγοριών και κοριτσιών με τους συνομήλικους τους διαφέρουν σημαντικά. Τα κορίτσια συγκεντρώνονται σε ομάδες δύο ή τριών, ενώ τα αγόρια τριγυρίζουν σε ομάδες. Τα κορίτσια συνήθως έχουν λιγότερους φίλους από τα αγόρια και κάνουν φίλους λιγότερο γρήγορα. Επίσης, διαχωρίζουν τους στενούς φίλους από τους απλούς γνωστούς και συνήθως, είναι πιο απρόθυμες να συναλλάσσονται με παιδιά που δεν είναι στενοί τους φίλοι. Οι φιλίες των κοριτσιών χαρακτηρίζονται από μοίρασμα συναισθημάτων, ανταλλαγές δώρων και φιλοφρονήσεων και μακροσκελείς συζητήσεις για συμπάθειες και αντιπάθειες, ντροπιάσματα και επιτυχίες.

Τα αγόρια συνήθως, έχουν μεγαλύτερες ομάδες φίλων και περισσότερους φίλους διαφορετικών ηλικιών. Επίσης συνηθίζουν περισσότερο από τα κορίτσια να παίζουν βίαια, ανταγωνιστικά παιχνίδια με τους φίλους τους και να συναλλάσσονται σε μέρη απαλλαγμένα από την άμεση επιτήρηση των ενηλίκων. Τα αγόρια φαίνεται πως κοινωνικοποιούνται για να ανταγωνίζονται το ένα το άλλο σε δραστηριότητες που υπόκεινται σε κάποιο σύστημα κανόνων, ενώ τα κορίτσια κοινωνικοποιούνται για τη συνεργασία και τη διαπροσωπική ευαισθησία σε περιστάσεις όπου οι κανόνες απλώς υπονοούνται.

Σχόλιο:

Συμπερασματικά, τα δύο φύλα διαφέρουν μεταξύ τους σε αρκετούς τομείς. Και είναι αυτές οι διαφορές που κάνουν τις σχέσεις μεταξύ τους τόσο μαγικές. Γιατί, στο τέλος, κάθε πριγκίπισσα χρειάζεται έναν μάγκα και κάθε μάγκας θα προσπαθήσει να γοητεύσει μία πριγκίπισσα. Τις διαφορές αυτές είναι καλό να τις γνωρίζουν οι γονείς, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν τα παιδιά τους καλύτερα, αλλά και να ξέρουν τι να περιμένουν από αυτά. Αν υπάρχει κάτι που ξεπερνά αυτές τις διαφορές, είναι ο διάλογος, η επικοινωνία- με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Κι αυτό είναι, ίσως, το καλύτερο μάθημα που μπορούν να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους, ανεξάρτητα από το αν είναι αγόρια ή κορίτσια. 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email