Logo
Menu 

Χέρια: Ασπίδα Υγείας για τα Παιδιά

Η πρώτη επαφή που έχουμε συνήθως με όλα τα αντικείμενα είναι με τα χέρια. Είτε για να πιάσουμε κάτι , είτε για να ανοίξουμε μια πόρτα, είτε για να πληρώσουμε στο περίπτερο η οπουδήποτε αλλού.

Χέρια: Ασπίδα Υγείας για τα Παιδιά

Από αυτή την επαφή έχουμε και τη γνωριμία μας με διάφορα μικρόβια. Το πλύσιμο λοιπόν των χεριών είναι ο καλύτερος για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μετάδοση μικροβίων. Αυτό ισχύει ειδικά για τα παιδιά που έχουν πολλά από αυτά την τάση να βάζουν τα χέρια στο στόμα . Με το συχνό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προφυλαχθούν από ένα κοινό κρυολόγημα μέχρι και από μια σοβαρή ασθένεια όπως η γρίπη, η ηπατίτιδα ή άλλες μολυσματικές ασθένειες. 

Πότε το παιδί πρέπει να πλένει τα χέρια του;

  • Πριν το φαγητό
  • Μετά τη χρήση τουαλέτας
  • Μετά την επαφή του με ζώα , συμπεριλαμβανομένων και των κατοικίδιων
  • Μετά από επίσκεψη σε άρρωστους συγγενείς
  • Αφού φυσήξει τη μύτη του , βήξει ή φταρνιστεί
  • Όταν επιστρέψει στο σπίτι ( μετά από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο , βόλτα με το σκύλο , κλπ)

Πως πρέπει να πλένει τα χέρια του;

  • Είναι καλύτερα το πλύσιμο να γίνεται με ζεστό νερό και όχι με κρύο γιατί έτσι σκοτώνονται καλύτερα τα μικρόβια.
  • Τα χέρια πρέπει να σαπουνίζονται και να τρίβονται για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα , ώστε να καθαριστούν και τα σημεία ανάμεσα στα δάχτυλα ή κάτω από τα νύχια.

Αν το παιδί προσπαθεί να αποφύγει το πλύσιμο των χεριών , μπορείτε να το δελεάσετε δίνοντάς του να χρησιμοποιήσει σαπούνια με διάφορα χρώματα ή με αστεία σχήματα. Επίσης, μια καλή ιδέα για να μην τελειώσει το πλύσιμο των χεριών μέσα σε 5 δευτερόλεπτα, είναι να συνηθίσει να λέει παράλληλα το αγαπημένο του τραγουδάκι. Μετά το σαπούνισμα , ακολουθεί ξέπλυμα των χεριών και σκούπισμα με καθαρή πετσέτα. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να μαθαίνει από μικρό να πλένει σωστά και τακτικά τα χέρια του.  Όσο πιο νωρίς αποκτήσει αυτή τη συνήθεια , τόσο το πιθανότερο είναι να τη διατηρήσει στο μέλλον. 

Και θυμηθείτε , η καλύτερη μέθοδος να εκπαιδεύσετε το παιδί σας είναι να του δώσετε εσείς το καλό παράδειγμα. Δε θα το πείσετε να πλένει τα χέρια του αν δεν κάνετε και σεις το ίδιο. 

Print Friendly, PDF & Email