Logo
Menu 

Προβλήματα Όρασης του Παιδιού στο Σχολείο

Μία από τις 5 αισθήσεις μας είναι η όραση. Θεωρείται από την πιο σημαντική διότι με κανένα άλλο αισθητήριο όργανο δε δεχόμαστε ταυτόχρονα τόσες πολλές πληροφορίες όσες με τα μάτια.

Όραση Πρόληψη και Παιδί

Γι’ αυτό και η υγεία των παιδικών ματιών είναι σημαντική. Αν το παιδί αντιμετωπίζει
προβλήματα όρασης, χρειάζεται άμεσα τη βοήθειά μας.

Πως θα το καταλάβουμε;

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα μάτια του. Μία από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι εάν τα μάτια του δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Σε αυτή τη πρείπτωση το παιδί θα πρέπει να εξεταστεί αμέσως, και συνήθως διορθώνεται με γυαλιά. Μία ακόμα ένδειξη είναι η παρουσία λευκής κόρης, η οποία περιλαμβάνει έναν αριθμό από διαταραχές του ματιού. Αυτές μπορεί να είναι από καταρράκτη μέχρι και κάτι σοβαρότερο, πράγμα που σημαίνει άμεση αντιμετώπιση. Επίσης, αν το παιδί παραπονεθεί πως το μάτι ή τα μάτια του είναι κόκκινα και πονάνε, τότε μπορεί να είναι σημάδια μιας απλής επιπεφυκίτιδας, μέχρι καισε ακραία περίπτωση τύφλωσης. Μία απλή επίσκεψη στον παιδίατρο ή στον οφθαλμίατρο θα έχει σαν αποτελέσματα τη σωστή διάγνωση και θεραπεία.

Οι πιο συχνές παθήσεις όρασης:

1. Μυωπία

Ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει και να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται σε μακρινή απόσταση. Η διαθλαστική αυτή ανωμαλία των ματιών, που είναι μια συνηθισμένη ασθένεια, εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των 5 και 15 ετών. Αν εμφανιστεί σε μικρή ηλικία, τότε είναι απαραίτητο να φορά το παιδί γυαλιά, τα οποία θα τα έχει σε όλη του τη ζωή. Η μυωπία είναι κληρονομική και δεν επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

2. Στραβισμός

Συμβαίνει όταν το παιδί δεν μπορεί να εστιάσει ταυτόχρονα και τα δύο μάτια του στο ίδιο αντικείμενο.  Στο παιδί μπορεί να εμφανιστεί από τη γέννηση ή στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του , ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα παιδιά που παρουσιάζουν στραβισμό, καλό θα ήταν να επισκεφθούν σε μικρό χρονικό διάστημα τον οφθαλμίατρο, ο οποίος θα διαπιστώσει αν ο στραβισμός οφείλεται σε κακή συνεργασία των οφθαλμοκινητικών μυών ή σε κάποια σοβαρή πάθηση των ίδιων των οφθαλμικών βολβών. Σε αυτή τη περίπτωση,  η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι άμεση. Όταν το πρόβλημα είναι εμφανές, ο οφθαλμίατρος καταφεύγει στην εγχείρηση. Η διαδικασία είναι πολύ γρήγορη, μιας και το παιδάκι μένει στο νοσοκομείο μόνο τρεις με τέσσερις ώρες, και με πολύ καλά αποτελέσματα και υψηλά ποσοστά επιτυχίας

3. Υπερμετρωπία

Το παιδί σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να δει καθαρά όσα πράγματα βρίσκονται κοντά του. Για παράδειγμα, μπορεί να δυσκολεύεται να συναρμολογήσει ένα παζλ, να ζωγραφίσει ή να διαβάσει και να τρίβει συχνά τα ματάκια του. Η υπερμετρωπία εμφανίζεται από τη γέννηση του μωρού, μπορεί να παρουσιάσει μια μικρή αύξηση τα πρώτα χρόνια και συνήθως σταθεροποιείται μετά την ηλικία των πέντε ετών. Μετά τα οκτώ χρόνια όμως υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί. Τα παιδιά που έχουν μικρή υπερμετρωπία (μέχρι δύο βαθμούς) δεν χρειάζεται να βάλουν γυαλιά.

4. Αστιγματισμός

Αν το παιδί σας πει πως βλέπει θολά διάφορα αντικείμενα, κρατά τα βιβλία κοντά στο πρόσωπό του, πλησιάζει πολύ την τηλεόραση, πιθανόν να έχει και πονοκεφάλους, τότε μιλάμε για αστιγματισμό. Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συνήθως από τη γέννηση, και παραμένει σταθερός με μικρές αυξομειώσεις. Τα παιδιά που έχουν μικρό αστιγματισμό (μέχρι 0,75 της διοπτρίας) δεν χρειάζονται γυαλιά, αν δεν παραπονούνται για πονοκεφάλους, ζαλάδες ή κάποιες άλλες ενοχλήσεις.

Τι πρέπει να προσέξουμε ως γονείς:

Ασχέτως με την ηλικία του παιδιού, εάν αναγνωρίσουμε ένα από τα παρακάτω, πρέπει να συμβουλευτούμε τον παιδίατρό μας.
α) Τα μάτια του παιδιού παίζουν από άκρη σε άκρη ή πάνω-κάτω.
β) Τα μάτια είναι πάντα γεμάτα δάκρυα.
γ) Τα μάτια είναι πάντα ευαίσθητα στο φως.
δ) Οποιαδήποτε αλλαγή στα μάτια σε σχέση με τη συνηθισμένη τους εμφάνιση.
ε) Βλέπουμε ότι η κόρη είναι άσπρη ή γκρίζα ή κιτρινωπή.
στ) Υπάρχει ερυθρότητα στα μάτια που δεν φεύγει όσες μέρες και αν περάσουν.
ζ) Το παιδί σας τρίβει συχνά τα μάτια του.

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθούμε το γιατρό;

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται από πολύ νωρίς για προληπτικούς λόγους. Ο γιατρός μπορεί με τη βοήθεια των οργάνων μέτρησης να εξετάσει τα μάτια του παιδιού και να διαπιστώσει αν έχει μυωπία ή υπερμετρωπία, στραβισμό, καταρράκτη ή γλαύκωμα. Το ίδιο ισχύει και για τα μωρά. Ο γιατρός θα πρέπει να είναι ενήμερος σε περίπτωση που βλέπουμε τρέμουλο στα μάτια, όταν οι κόρες έχουν γκριζόλευκο χρώμα, όταν τα μάτια του είναι μεγάλα και πολύ ευαίσθητα στο φως, όταν αλληθωρίζει, έχει πεσμένα βλέφαρα ή πολύ κόκκινα μάτια. Στο διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα και που οι γονείς τους έχουν στραβισμό ή σοβαρά προβλήματα όρασης πρέπει να επισκεφθούν τον οφθαλμίατρο, καθώς και στο 2ο έτος της ηλικίας τους περίπου, όλα τα παιδιά πρέπει να τα έχει δει γιατρός έστω και μία φορά.

Print Friendly, PDF & Email