Logo
Menu 

Μήπως το Παιδί σας Υπνοβατεί;

Η υπνοβασία ενός παιδιού δεν είναι κάτι που πρέπει να σας τρομάξει ή να σας πανικοβάλει. Δεν πρόκειται για κάποια πάθηση. Είναι κάτι συνηθισμένο που συμβαίνει σε εκατομμύρια παιδιά του πλανήτη και μπορεί να ξεπεραστεί σχετικά εύκολα και γρήγορα.

Τι είναι η υπνοβασία;

Η υπνοβασία είναι η διαταραχή του ύπνου κατά την οποία συνδυάζονται οι καταστάσεις του ύπνου και του ξύπνιου. Το άτομο ξυπνά κατά διαστήματα από το βαθύ ύπνο και εκτελεί κάποιο είδος κινητικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα ή κάποια άλλη λεπτομερή δραστηριότητα που κάθε άλλη ώρα θα ήταν απόλυτα φυσιολογική.

Ένα παλαιό ανθρώπινο «κουσούρι»

Η υπνοβασία είναι τόσο παλιά όσο ο άνθρωπος. Υπάρχουν αναφορές για περιστατικά πολύ πριν από την εποχή του Ιπποκράτη, αλλά ακόμα και σήμερα πολλά παραμένουν άγνωστα γι’ αυτήν.

Πότε ένα παιδί υπνοβατεί;

Η υπνοβασία είναι κληρονομική. Αν εσείς υπνοβατούσατε στην παιδική σας ηλικία τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπνοβατεί και το παιδί σας. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν υπνοβασία είναι οι εξής:

  • Έλλειψη ύπνου
  • Πυρετός
  • Στρες
  • Ύπνος με διακοπές

Συνήθως η υπνοβασία ενός ανθρώπου μπορεί να διαρκέσει από 5 έως το πολύ 20 λεπτά.

Μην μπεδεύεστε όμως γιατί υπνοβασία δεν σημαίνει μόνο περπάτημα.

Εκτός από το να περπατά το παιδί μπορεί να κάνει τα ακόλουθα.

  • Να μιλά ενώ κοιμάται
  • Να ξυπνήσει και να είναι ζαλισμένο
  • Να ξυπνήσει και να είναι αδέξιο
  • Να σηκωθεί και να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως να τρίβει τα μάτια του.

Τα μάτια των παιδιών που υπνοβατούν είναι ανοικτά. Τα παιδιά επιστρέφουν από μόνα τους στο κρεβάτι και την επομένη όταν ξυπνήσουν δεν θυμούνται τίποτα από ότι έχει συμβεί κατά τη διάρκεια της νύκτας.

Είναι η υπνοβασία επικίνδυνη;

Μήπως το Παιδί σας Υπνοβατεί;Σε γενικές γραμμές όχι, γιατί το παιδί υποσυνείδητα αναγνωρίζει το χώρο και καθοδηγείται από τη μνήμη του. Ωστόσο μπορεί να καταστεί επικίνδυνη αφού το παιδί ενδέχεται να ανοίξει πχ την πόρτα, να πέσει σε κάποια τζαμαρία, να τραυματιστεί με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο κτλ γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή.

Είναι κάτι που θεραπεύεται;

Καλό θα ήταν αν το παιδί σας υπνοβατεί πολύ τακτικά ή αν έγινε έφηβος και ακόμα υπνοβατεί, τότε να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Ένας τρόπος θεραπείας είναι να ξυπνά κανείς το παιδί τακτικά κατά την διάρκεια του ύπνου για να σπάσει τα στάδια του ύπνου. Σπάνια ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο φάρμακο.

Βάλτε ένα χεράκι

Μικρές συμβουλές για τους γονείς των παιδιών που υπνοβατούν ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση.

  • Βάλτε στο παιδί σας μουσική να ηρεμήσει πριν πάει για ύπνο.
  • Προγραμματίστε μία σταθερή ώρα για να πηγαίνει για ύπνο.
  • Να μην πίνει πολλά υγρά πριν πάει για ύπνο και να αδειάζει πάντα την κύστη του προηγουμένως. Γεμάτη κύστη μπορεί να προκαλέσει υπνοβασία.
  • Να αποφεύγει την καφεΐνη.

Τι λένε οι αριθμοί:

Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, το 17% των παιδιών που υπνοβατούν είναι μεταξύ των ηλικιών 4 έως 12 ετών, με τα περισσότερα συμβάντα να καταγράφονται από τα 8 μέχρι τα 12 χρόνια τους. 

Print Friendly, PDF & Email