Logo
Menu 

Καθαριότητα & Παιδί, μια Συνήθεια Ασπίδα Υγείας

Σκεφτείτε για λίγο με πόσα αντικείμενα ήρθαν σε επαφή τα χέρια σας τις τελευταίες 3 ώρες, και μετά πόσο καθαρά ή βρόμικα ήταν τα αντικείμενα αυτά. Το συμπέρασμα θα σας εκπλήξει! Πόμολα, χρήματα, κομπιούτερ κ.ο.κ. Αν τώρα το ίδιο το σκεφτείτε και για τα παιδί σας στο σχολείο ή στο παιχνίδι εκτός η εντός σπιτιού, πιθανόν να αρχίσετε να ανησυχείτε, για αυτό Καθαριότητα & Παιδί, είναι μια Συνήθεια Ασπίδα Υγείας .

Καθαριότητα μια Συνήθεια Ασπίδα Υγείας

Χέρια… η είσοδος των μικροβίων.

Μικροί και μεγάλοι δεν συνειδητοποιούμε ότι τα χέρια μας είναι ο δρόμος από τον οποίο τα διάφορα μικρόβια έρχονται σε εμάς και αποτελούν το συχνότερο και ευκολότερο τρόπο μετάδοσης ασθενειών. Πώς να προφυλαχτούμε; Ο τρόπος είναι απλός: καθαρίζουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά μπορούμε, και είναι μια συνήθεια που αξίζει να μάθουμε στο παιδί μας. Η καθαριότητα των χεριών είναι Ασπίδα Προστασίας για την υγεία μας, μια συνήθεια που αξίζει να έχουμε!

Συχνό πλύσιμο… … Λιγότερα μικρόβια!

Οι περισσότερες από τις συνηθισμένες λοιμώξεις (από το κοινό κρυολόγημα, τις ιώσεις μέχρι τη γρίπη ή διάρροια) που παρουσιάζουμε,  μεταδίδονται από το περιβάλλον είτε μέσω του αέρα είτε μέσω της επαφής των χεριών μας με μικρόβια … Ας φροντίζουμε λοιπόν να πλένουμε τα χέρια μας όσο πιο συχνά μπορούμε και μειώνουμε σχεδόν στο μισό τις πιθανότητες να κολλήσουμε οποιοδήποτε μικρόβιο !
Όμως… Προσέξτε! Ο τρόπος που πλένουμε τα χέρια μας παίζει μεγάλο ρόλο. Το απλό νερό δεν προσφέρει καμία προστασία, ενώ το σαπούνι απομακρύνει τις ρυπαρές ουσίες και την πλειονότητα των μικροβίων που υπάρχουν στα χέρια μας. Πρέπει να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας και ανάμεσα στα δάχτυλα.
Για να μάθει το παιδί σας πόσο χρόνο πρέπει να πλένει τα χέρια του, μπορεί να μετρά ως το 30 η να τραγουδά το τραγούδι των γενεθλίων, έτσι ο χρόνος που μεσολαβεί είναι αρκετός για ένα καλό και προσεκτικό πλύσιμο. Αν είμαστε κάπου που δεν έχουμε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, καλό θα είναι να χρησιμοποιούμε υγρά μαντιλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο και για τα παιδιά να έχουν πάντα μαζί τους μια μικρή συσκευασία που να χωράει στην σχολική τους τσάντα!

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας;

Αν και πρέπει να τα πλένουμε όσο πιο συχνά μπορούμε καλό είναι να συνηθίσουμε να το κάνουμε πρίν η μετά από κάποιες καθημερινές μας κινήσεις, όπως όταν:

–        χρησιμοποιούμε την τουαλέτα

–        φτερνιζόμαστε πάνω στα χέρια μας

–        γυρίζουμε στο σπίτι από έξω (σχολείο, βόλτα, κ.α)

–        αγγίζουμε ρυπαρές περιοχές του σώματος μας (μύτη, αυτιά, μαλλιά, κ.α)

–        πριν το φαγητό

–        αγγίζουμε κέρματα και χαρτονομίσματα

–        βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους και όταν μπαίνουμε σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ξέρατε ότι…

Το 80% των ασθενειών που οφείλονται στα μικρόβια μεταδίδονται με το άγγιγμα.
Ο καθαρισμός των χεριών, μειώνει κατά 40% περίπου τα κρούσματα δυαριών και κατά 30% τη μετάδοση ασθενειών του αναπνευστικού.
Το να έχουμε καθαρά χέρια δεν σημαίνει ότι είμαστε συνολικά καθαροί και μπορούμε να αμελούμε όλο το υπόλοιπο σώμα μας. Πρέπει να είμαστε το ίδιο επιμελείς και να φροντίζουμε την καθαριότητα όλου του σώματός μας και των αντικειμένων που χρησιμοποιούμε.

Πρόσωπο

Δώστε το παράδειγμα και μάθετε και τα παιδιά κάθε βράδυ και πρωί με ένα απαλό σαπούνι καθαρισμού προσώπου για να πλένουν το προσωπό τους, είτε γιατί ίδρώσαν, είτε γιατί το ακουμπήσαν με βρόμικα χέρια. Σε αυτό συμφωνούν όλοι οι δερματολόγοι και οι ειδικοί. Για ένα υγείες και λαμπερό πρόσωπο, το Α και το Ω είναι ο συχνός καθαρισμός του.

Ντους, κάθε μέρα!!!

Επίσης το ντους πρέπει να γίνει μέρος του καθημερινού προγράμματος αν και τα περισσότερα παιδιά γκρινιάζουν αρκετα για αυτό. Ακόμα και αν δεν αισθάνονται βρόμικα  ένα ντους θα εξουδετερώσει τις ρυπαρές ουσίες που έχουν δημιουργηθεί πάνω στο δέρμα τους κατά όλη την διάρκεια της ημέρας και θα τα χαλαρώσει μετά μια κουραστική μέρα στη στο σχολείο.

Καθαρά ρούχα

Στην καθημερινότητα μας, εκτός από τα χέρια μας, και τα ρούχα μας μαζεύουν πολλά ‘’επικίνδυνα’’ μικρόβια για την υγειά μας. Όποτε, τι νόημα έχει να πλένόμαστε καλά κάθε μέρα και να φοράμε τα ίδια ρούχα με την προηγούμενη; Αλλάξτε ρούχα καθημερινά για να αισθανεστε πιο καθαροί και άνετοι. Το ίδιο ισχύει ακόμα περισσότερο για το παιδί μας που όλοι γνωρίζουμε μέσα από την καθημερινή του δραστηριότητα τα ρούχα του επιβαρύνονται πάρα πολύ είτε στο σχολείο είτε στο παιχνίδι.

Εστίες μικροβίων στη καθημερινότητα .

Οι περισσότερες από εμάς υποτιμούμε τις επιφάνειες, ενώ και όταν ακόμα είμαστε προσεκτικές μας ξεφεύγουν αρκετά ‘’επικίνδυνα’’ σημεία… για παράδειγμα ποιος δίνει σημασία στο τηλεκοντρόλ που το αγγίζουν δεκάδες χέρια χωρίς να είναι πάντα καθαρά;

Για να δούμε λοιπόν ποια αντικείμενα είναι δίπλα μας και πολλές φορές δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία

• Το πληκτρολόγιο του υπολογιστή:

Τα πληκτρολόγια υπολογιστών στα σχολεία έχουν πιο πολλά μικρόβια απ’ ότι τα χερούλια στις πόρτες! Και αυτό γιατί τα χερούλια καθαρίζονται που και που, ενώ τα πληκτρολόγια καθαρίζονται σχεδόν ποτέ η σπάνια

• Οι παιδότοποι:

Οι κλειστοί χώροι με τις πλαστικές μπάλες, που είναι πολύ δημοφιλείς, είναι τα πιο βρόμικα μέρη για να αφήσετε τα παιδιά σας να παίξουν. Οι χώροι και οι μπάλες σπανίως καθαρίζονται με συνέπεια να μαζεύονται πολλά μικρόβια. Τα μικρά παιδιά μπορούν επίσης να μεταφέρουν τα μικρόβια από τα χέρια και τα πόδια τους στις μπάλες.

• Ο ψυκτης νερού:

Σύμφωνα με έρευνα, ένας συνηθισμένος ψυκτης έχει πιο πολλά μικρόβια από μια δημόσια τουαλέτα! Τα παιδιά συνηθίζουν να ακουμπάνε τη βρύση με τα χέρια τους και το στόμα τους, μεταδίδοντας έτσι τα μικρόβια στον επόμενο που θα πιει. Μικρόβια από κρυολογήματα η γρίπη μπορούν να επιζήσουν μέχρι και πέντε ώρες πάνω στο μέταλλο

Άλλες μεγάλες εστίες μικροβίων:

–        Η παιδική χαρά:.

–        Τα καροτσάκια του σούπερ μαρκετ

–        Τα κατοικίδια

Συνήθειες που προστατεύουν

  • Πείτε στο παιδί σας να φτερνίζεται στο εσωτερικό του αγώνα του και όταν θέλει να φυσήξει τη μύτη του να χρησιμοποιεί ένα χαρτομάντιλο ώστε να μη σκορπίζει τα μικρόβια παντού.
  • Στο σπίτι, καθαρίστε τον υπολογιστή με ένα ειδικό σπρέι μια φορά την εβδομάδα.
  • Όταν αποφασίσετε να επισκεφτείτε έναν παιδότοπο, πρέπει το παιδί να πλύνει τα χέρια του πριν και μετά το παιχνίδι
  • Μάθετε το παιδί σας στον ψύκτη να αφήσει το νερό να τρέξει μερικά δευτερόλεπτα πριν πιει ή  να έχει μαζί του ένα μπουκαλάκι νερό, αλλά να πίνουν και άλλο από αυτό

 

Print Friendly, PDF & Email