Logo
Menu 

Παιδί και Δυσλεξία, Πρόβλημα ή Χάρισμα;

Δυσλεξία: Πρόβλημα ή ΧάρισμαΗ παιδική δυσλεξία είναι απλώς μια ιδιαιτερότητα που έχουν κάποια παιδιά η οποία κατέχει το 12% με 15% των παιδιών παγκοσμίως. Πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πλήττει περισσότερο τα αγόρια. Το παιδί παραλείπει ή αντιστρέφει γράμματα, επαναλαμβάνει λέξεις, μπερδεύει αριθμούς και γενικότερα δυσκολεύεται στην γραφή και την ανάγνωση. Παιδί και Δυσλεξία, Πρόβλημα ή Χάρισμα;

Τι είναι η δυσλεξία;

Ετυμολογικά η λέξη «δυσλεξία» κατ΄ άλλους προέρχεται από το λατινικό ρήμα lego, που σημαίνει διαβάζω, κατ’ άλλους προέρχεται από το «δυσ» και «λέξη» και σημαίνει τη δυσκολία που έχουν τα άτομα αυτά να διαβάζουν τις λέξεις. Η δυσλεξία είναι μια μορφή μαθησιακής δυσκολίας όπου το παιδί, παρουσιάζει δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή λέξεων. Η δυσλειτουργία αυτή κατά 80% είναι κληρονομική και παρουσιάζεται στον γραπτό λόγο. Αντίθετα στον προφορικό λόγο το πρόβλημα είναι μικρότερο. Μπορεί να εντοπιστεί τόσο από τους δασκάλους όσο και από τους γονείς στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη φροντίδα.

Τι την προκαλεί;

Η αιτία εμφάνισης της δυσλεξίας είναι άγνωστη, αλλά φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με δυσλειτουργία συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου ο οποίος είναι φυσιολογικός και πολλές φορές μάλιστα μπορεί να είναι και μεγαλοφυής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον παγκόσμιο κατάλογο των δυσλεξικών συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι με μεγάλες πνευματικές ικανότητες όπως ο Αϊνστάιν, ο Τόμας Έντισον, η Αγκάθα Κρίστι κ.α.

Συμπτώματα δυσλεξίας

Είναι εύκολο, να εντοπίσετε αν ένα παιδί παρουσιάζει προβλήματα δυσλεξίας αν παρατηρήσετε προσεκτικά τη γραφή και την ανάγνωσή του.Δυσλεξία: Πρόβλημα ή Χάρισμα

• Προβλήματα κατά την γραφή και την ανάγνωση.

• Αλλοπρόσαλλη ορθογραφία, παράλειψη συλλαβών, σύντμηση λέξεων

• Αντιστροφή συλλαβών, αριθμών και γραμμάτων μέσα σε μια συλλαβή.

• Προβλήματα στον προφορικό λόγο. Καθυστερεί στην ομιλία, αντιστρέφει λέξεις ή παραλείπει συλλαβές .

• Έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης

• Προβλήματα μνήμης

• Υπερκινητικότητα, προβλήματα προσαρμοστικότητας

Κι αν αργήσετε;

Σε περίπτωση που δεν εντοπιστεί έγκαιρα το παιδί παρουσιάζει εκτός από εκπαιδευτικά προβλήματα, ψυχολογικά και κοινωνικά, τα οποία επηρεάζουν την προσωπικότητα του. Είναι δύσκολο για το παιδί καθώς δε μπορεί να εκφράσει τόσο τις γνώσεις όσο και τις σκέψεις του γραπτά. Πολλές φορές πέφτε θύμα σύγκρισης πράγμα που αποτελεί πλήγμα στην αυτοπεποίθηση και στην αυτοεκτίμηση του παιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνετε στον εαυτό του και να του δημιουργείται άγχος, φόβος για αποτυχία και ανασφάλεια.

Κι αν δεν το καταλάβετε;

Είναι πολύ δύσκολο να μην καταλάβει κάποιος την ιδιαιτερότητα του παιδιού στις μέρες μας. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια λόγω έλλειψης ενημέρωσης και ενδιαφέροντος πολλά παιδιά ταλαιπωρήθηκαν και βίωσαν το ρατσισμό.

Δυσλεξία: Πρόβλημα ή ΧάρισμαΤρόποι αντιμετώπισης

Η αντιμετώπιση της δυσλεξίας γίνεται ξεχωριστά για το κάθε παιδί. Πρέπει να λαμβάνετε υπόψη την προσωπικότητα του παιδιού και να κρίνετε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Υπάρχουν λογοθεραπευτές οι οποίοι είναι ειδικοί και θα στοχεύσουν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού στους τομείς που παρουσιάζει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να συμβαδίσει η σχολική του επίδοση με την ηλικία και την νοητική του κατάσταση. Ακόμα ο ειδικός προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στο παιδί και δίνει συμβουλές μεταχείρισης στους γονείς. Γενικότερα η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ουσιαστική και μεθοδική ώστε να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έχουν πολλά χαρίσματα

Τα Παιδιά και γενικά όσοι έχουν δυσλεξία έχουν ιδιαίτερα χαρίσματα, μερικά παό αυτά είναι και τα πιο κάτω:

• Καινοτόμοι διαλογισμοί και σκέψεις

• Εξαιρετική ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων

• Πολύ καλή διαίσθηση στην επίλυση προβλημάτων

• Δημιουργικότητα

• Ικανότητα για παράλληλη και πολύπλευρη σκέψη

 

Που μπορείτε να απευθυνθείτε :

Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» (τηλ.210-7798748)

Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών (210-7779907).

.

Print Friendly, PDF & Email