Logo
Menu 

Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής

Πάρκα Κυκλοφοριακής ΑγωγήςΤι είναι τα Π.Κ.Α.;
Τα Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής (Π.Κ.Α.) είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας προσομοίωσης σε μικρογραφία του πραγματικού οδικού περιβάλλοντος γύρω μας, απευθυνόμενα κυρίως σε παιδιά. 

Ο ρόλος τους σήμερα;
Ο ρόλος των Π.Κ.Α. είναι αρχικά η εξοικείωση των παιδιών με θέματα Οδικής Ασφάλειας αλλά κυρίως η οικειοποίηση της γνώσης μέσω της εμπειρίας, η βιωματική δηλαδή εκπαίδευση των παιδιών. Τα παιδιά εκπαιδεύονται ως πεζοί αλλά κυρίως ως οδηγοί.
Όσες φορές και να ζητήσεις από ένα παιδί να μην προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο (ακόμα και από την διάβαση πεζών και με το ανθρωπάκι πράσινο!) εάν δεν βεβαιωθεί ότι τα αυτοκίνητα σταμάτησαν, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το εμπεδώσει από το μην προλάβει ως οδηγός να σταματήσει όταν πρέπει –οδηγώντας το δικό του αυτοκινητάκι- είτε γιατί αφαιρέθηκε μιλώντας με τον συνοδηγό του, είτε γιατί έτρεχε, είτε γιατί δεν είδε έγκαιρα το φανάρι ή το σήμα.

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει;
Ακόμα και η απλούστερη δυνατή διάταξη (απλά ένα σταυροδρόμι) προσφέρει τις βάσεις για την αρχική ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.
Σοβαρότερες προσπάθειες περιλαμβάνουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων που συναντάμε ως ενήλικοι στους δρόμους όπως διασταυρώσεις με μικρότερους αλλά και μεγαλύτερους δρόμους (προτεραιότητα), είσοδο και έξοδο από πλατείες, κίνηση σε μονόδρομο και σε δρόμο διπλής κυκλοφορίας, διαβάσεις, κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση κλπ.

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;
Από την τρυφερή ηλικία των 3 ετών το παιδί μπορεί να ξεκινήσει οδηγώντας μικρότερα αυτοκινητάκια και με περιορισμένη κλίμακα ερεθισμάτων, συναντώντας π.χ. μόνο 1 φανάρι και μόνο ελάχιστα βασικά σήματα.
Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού θα επιχειρήσει να οδηγήσει στο πλήρες οδικό περιβάλλον –πάντα σε μικρογραφία – ευελπιστώντας να καταφέρει απλά πράγματα, όπως να οδηγεί στην λωρίδα του, να συγχρονίζει το γκάζι και το φρένο, να αντιλαμβάνεται τον όγκο του αυτοκινήτου του και να κρατά ασφαλείς αποστάσεις. 

Μιχάλης Ασιτζόγλου
Διαχειριστής Jumicar Ελλάδος
Αττικά Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής ΜΕΠΕ
Γ’ Σεπτεμβρίου 153-155, Αθήνα, 210 8624486

Print Friendly, PDF & Email