Logo
Menu 

Σωστή Διατροφή για Σωστή Ανάπτυξη του Παιδιού

Σωστή Διατροφή, Σωστή ΑνάπτυξηΗ σωστή διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Για αυτό λοιπόν, δίνουμε μερικές συμβουλές για πολυάσχολες μαμάδες.

Διατροφική πυραμίδα… ο κανόνας

Η διατροφική πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής αποτελεί ένα οδηγό που βοηθά όχι μόνο στην επιλογή των τροφών, αλλά δίνει οδηγίες και για τη συχνότητα κατανάλωσης των τροφών αυτών στα γεύματα της ημέρας. Η πυραμίδα αυτή στηρίζεται στις καθημερινές ανάγκες του ανθρώπου για τα διάφορα θρεπτικά συστατικά και στην ανάγκη μείωσης της χρήσης τροφών που η υπερκατανάλωσή τους προκαλεί προβλήματα υγείας.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται πιο πολύ βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας. Αυτές δίνουν ενέργεια στον οργανισμό με την καύση τους, γιατί είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες (άμυλο, σάκχαρα). Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλατα. Τέτοιες τροφές είναι τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά, που ταυτόχρονα δίνουν ποικιλία και νοστιμιά στα γεύματα.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, περιέχουν λίγο λίπος, βιταμίνες και άλατα. Τέτοιες τροφές είναι το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα πουλερικά, το ψάρι, το άπαχο κρέας, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα όσπρια.

Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνονται σε ελάχιστη ποσότητα είναι αυτές που είναι πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη. Οι τροφές αυτές μπορούν ακόμα και να αποφεύγονται εντελώς, αν η καθημερινή διατροφή περιλαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα τροφών από τις άλλες ομάδες, ώστε να εξασφαλίζονται λιποδιαλυτές βιταμίνες και τα σάκχαρα. Τέτοιες τροφές είναι το βούτυρο, η μαργαρίνη και τα γλυκά.

Τι πρέπει και πότε πρέπει να τρώει το παιδί μας;

Δημητριακά

Τα δημητριακά, αποτελούν καλή πηγή ενέργειας και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθάει στην ανάπλαση των ιστών καθώς επίσης και στη καλή λειτουργία του εντερικού συστήματος.

Πρέπει να λαμβάνονται 6-11 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φέτα ψωμί, μισό φλιτζάνι ζυμαρικά ή 1 βάφλα.

Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί είναι τα αγαπημένα δημητριακά των παιδιών

Λαχανικά

Τα λαχανικά, αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία. Επίσης περιέχουν μεγάλη ποσότητα σε νερό που βοηθάει στην επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού.

Πρέπει να λαμβάνονται 3-5 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά.

Τα καρότα, το σπανάκι και το καλαμπόκι είναι αρεστά στα παιδιά.

Φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν φυσικές πηγές βιταμινών και μετάλλων, ενώ περιέχουν επίσης φυτικές ίνες. Αποτελούν και αυτά εξαιρετική πηγή για το νερό που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

Πρέπει να λαμβάνονται 2-4 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φρέσκο φρούτο, μισό φλιτζάνι κομπόστα ή μισό φλιτζάνι χυμό φρούτων.

Γαλακτοκομικά

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι τροφές πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη και διατήρηση των δοντιών και των οστών σε καλή κατάσταση.

Πρέπει να λαμβάνονται 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι γάλα με 2% λιπαρά, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 1 φέτα τυρί.

Κρέας, Ψάρι, Όσπρια

Αυτές οι τροφές περιέχουν πρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των μυών και σίδηρο που χρησιμεύει για τη μεταφορά του οξυγόνου από το αίμα.

Πρέπει να λαμβάνονται 2-3 μερίδες την ημέρα. Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 μπούτι κοτόπουλο, 1 φλιτζάνι φασόλια ή 1 αυγό.

Λίπη, γλυκά

Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε λίπος και ζάχαρη για αυτό πρέπει να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωσή τους. Ας ορίσουμε μία ημέρα της εβδομάδας την οποία θα τα απολαμβάνουμε χωρίς ενοχές.

Προσοχή και στις ποσότητες

Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού και φροντίστε τα παιδιά σας να τρώνε περίπου 5 γεύματα την ημέρα, εκ των οποίων μόνο το μεσημεριανό πρέπει να αποτελεί κυρίως γεύμα. Η συχνή κατανάλωση φαγητού σε μικρές ποσότητες κρατάει τον μεταβολισμό των παιδιών ενεργό και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση των συστατικών που είναι σημαντική για τη καλή λειτουργία του.

Ιδέες για μικρά γεύματα

Θυμηθείτε ότι ο οργανισμός λειτουργεί καλύτερα όταν τρώμε τροφές που παρέχουν ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων.

• Μία πορτοκαλάδα και 2 μικρά ρόλς με τυρί

• Ένα φλιτζάνι γάλα πλήρες με ένα μεγάλο κουλούρι Θεσσαλονίκης και 2 τρίγωνα τυράκια

• Ένα μέτριο μπώλ φρουτοσαλάτα με τριμμένους ξηρούς καρπούς

• Μισό πιάτο χωριάτικη σαλάτα με 2 φέτες ψωμί και 1 μικρό κομμάτι φέτα

• Μία μικρή κρέπα με τυρί, γαλοπούλα και μανιτάρια

• Ένα τσίζμπεργκερ με έξτρα κέτσαπ (2 κ. σούπας)

• Ένα μπολ σαλάτα λαχανικών με τριμμένη παρμεζάνα, 5 ελιές και 1 φέτα ψωμί

• Ένα μέτριο κομμάτι σπανακόπιτας

• Ένα ποτήρι πορτοκαλάδα με μισή τυρόπιτα

• Ομελέτα με 2 αυγά

• Σάντουιτς με κοτόπουλο και μαγιονέζα

• Ένα μικρό πακέτο αλατισμένα φυστίκια και ένα ποτήρι χυμό

• Ένα ντόνατ, μία μπανάνα και ένα φλιτζάνι τσάι

Print Friendly, PDF & Email