Logo
Menu 

Προϊόντα Ολικής Άλεσης για Υγιεινή Διατροφή

Τα τελευταία χρόνια, τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν αποκτήσει φανατικούς καταναλωτές, εισβάλλοντας καθημερινά στην καθημερινή διατροφή μας , βελτιώνοντας το επίπεδο της υγεία μας. Ας μάθουμε όμως κάτι παραπάνω για αυτά.

Προϊόντα Ολικής Άλεσης για Υγιεινή Διατροφή

Τι είναι τα προϊόντα ολικής άλεσης;

Προϊόντα ολικής άλεσης ή πλήρη είναι τα τρόφιμα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Παρασκευάζονται από αλεύρι προερχόμενο από ολόκληρο τον καρπό ( μαζί με το πίτουρο και το φύτρο). Έτσι τα προϊόντα αυτά περιέχουν πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ινών, βιταμινών και μετάλλων από εκείνα που παράγονται από αλεύρι , από το οποίο έχουν αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο.

Έχουν υψηλή Διατροφική Αξία

Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών τους εντοπίζεται στο φλοιό και στο πίτουρο. Στις δύο δηλαδή εξωτερικές στιβάδες οι οποίες απομακρύνονται κατά τη διαδικασία της άλεσης. Έτσι τα προϊόντα ολικής άλεσης περιέχουν έως και 75% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα επεξεργασμένα. Επιπλέον είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Περιέχουν ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ και Ω-3 λιπαρά οξέα, μέταλλα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο και διάφορα αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη Ε, σελήνιο, χαλκό και φυτοοιστρογόνα.

Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης, η βάση μιας υγιεινής διατροφής

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι ένα σημαντικό συστατικό της καθημερινής μα δίαιτας, και είναι οι κύριες πηγές διαιτητικών υδατανθράκων , ινών και πρωτεϊνών. Συνεπώς βρίσκονται και στη βάση μια υγιεινής διατροφής.

Προσφέρουν Περισσότερη Ενέργεια

Σε κάθε ισορροπημένη διατροφή τα ζυμαρικά ολικής άλεσης , μας βοηθούν στη δύσκολη καθημερινότητά μας καθώς απελευθερώνουν ενέργεια σταδιακά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα, που σημαίνει ότι χάρη σε αυτά αντέχουμε το κοπιαστικό μας πρόγραμμα.

Υγεία

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από διάφορες έρευνες ενισχύουν την άποψη ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης , στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, δυναμώνει τον οργανισμό μας και βοηθάει στη  σωστή και καλή του λειτουργία . Η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως, συνδυασμένη με διατροφή χαμηλή σε λιπαρά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών όπως διαβήτη, έως και 30 % .

Είναι ιδανικά για τα παιδιά

Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και στοιχεία που παρέχουν στον οργανισμό τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, εξασφαλίζουν στα παιδιά τα “καύσιμα” για την ενέργεια που χρειάζονται, ενώ περιέχουν ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή τους υγεία. Παράλληλα, μελέτες σχετικά με την παιδική διατροφή, έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης, προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία.

Λίγες μόνο Θερμίδες

Μια μικρή μερίδα μακαρόνια (100 γρ.) περιέχει λιγότερο από 1 γρ. λίπους και μόνο 220 θερμίδες , περίπου 15%  των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ. υδατάνθρακες και 8 γρ. πρωτεΐνες. Συνδυάζοντας τα με απλές σάλτσες με λαχανικά , πουλερικά ή ψάρια, και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν ένα υγιεινό , πλούσιο σε γεύση και χαμηλό σε θερμίδες , γεύμα. Αυτό σημαίνει πως 4 φορές ανά εβδομάδα, τα ζυμαρικά μπορούν να εντάσσονται πλήρως σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. 

Print Friendly, PDF & Email